
人教版七年级英语下册阅读理解.pdf
12页英语】人教版英语专题训练七年级英语下册阅读理解一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)L阅读理解John was a very strong man.Once he got a job of cutting wood in a forest.His boss gave him anaxe(斧 子)and showed him the area where he should work.The first day,John cut down 18 trees.Good,the boss said,keep it up!John was encouragedby the words of the boss and tried harder the next day,but he could only cut down 15 trees.Thethird day he tried even harder,but he could only cut down 10 trees.Day after day he was cuttingdown fewer and fewer trees.I must be losing my strength,John thought.He went to the boss and said that he could notunderstand what was going on,When was the last time you had sharpened(使锋利)youraxe?the boss asked.Sharpened?I had no time to do jt.I have been very busy trying to cutmore trees.said John.While John was working hard,he didnt think about how to do his job better.(1)John was cutting down fewer and fewer trees.He t h o u g h t.A.he needed to sharpen his axe B.the boss should help himC.it was wrong to cut down trees D.he must be losing his strength(2)Whats the meaning of the underlined word it?A.The job to cut down trees.B.The way to do the job.C.The work to sharpen the axe.D.The time to have a rest.(3)What can we learn from the story?A.It is wrong to cut down trees.B.Hard work is the only key to success.C.Its important to take time to sharpen our skills.D.Its a waste of time to sharpen the axe.【答案】(1)D(2)C(3)C【解析】【分析】短文大意:约翰是一个非常强壮的男人。
他找到了一份在森林伐木的工作他的老板给了他一把斧头第一天,约翰砍了 1 8 棵但第二天他只能砍1 5 棵第三天他甚至感觉困难,他只能砍10棵一天又一天的砍伐,树木越来越少这个故事的寓意是:在工作的时候,要先考虑怎样才能将工作做得更好1)细节理解题根据I must be losing my strength,John thought.约翰想“我一定是失去力气了可知约翰认为他失去力量了2)细节理解题根 据 When was the last time you had sharpened(使 锋 利)your axe?the boss asked.你最后一次磨斧头是什么时候?老板问Sharpened?磨斧头?可知此处是说磨斧头3)推理判断题这个故事告诉我们“磨斧不误砍柴工在做事情之前先做好准备工作是很重要的点评】此题考查阅读理解首先为节约时间,要先看问题做到心中有数,带着问题看文章,快速浏览全文,了解大概内容有些可以直接根据原文找出答案推断题就需要自己根据整篇文章,认真归纳分析,不能主观臆断2.阅读短文,从每题所给的A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项A jobless man wanted very much to have the position of office boy at Microsoft.The HRmanager interviewed him and then watched him cleaning the floor as a test,You have passedthe test,he said.Give me your e-mail address and Ill send you the form to fill in and the datewhen you may start.The man answered,But I dont have a computer,neither an e-mail.Tmsorry,said the HR manager,If you dont have an e-mail,that means you are not living.Andanyone who isnt living cannot have the job.The man left with no hope at all.He didnt know what to do,with only 10 dollars in his pocket.He thought and thought.Then he went to the supermarket and bought 10 kilos of tomatoes.Hesold the tomatoes from door to door.In less than two hours,he had 20 dollars.He repeated theoperation three times,and returned home with 60 dollars.The man came to know that he couldmake money in this way,and started to go early every day,and returned home late.Shortly,hebought a cart,then a truck,then he had his own fleet of delivery vehicles(运货车队).Fiveyears later,the man was one of the biggest food retailers(零 售 商)in the US.One day,one of his friends asked him for his e-mail.He said,I havent got one,His friendcouldnt believe his ears.Can you imagine what you could have been if you had an e-mail?Theman thought for a while and answered,Yes,Id be an office boy at Microsoft!(1)The man didnt get the job because he.A.disliked such a job B.didnt pass the testC.didnt have an e-mail D.knew nothing about computers(2)The man after he left Microsoft.A.went to look for another job B.asked for food from door to doorC.thought of an idea to make money D.bought a computer and got an e-mail(3)What does the story want to tell us?A.Computers are very important in our daily life.B.Everyone can make a lot of money with only$10.C.The HR manager didnt find the ability of the man.D.Nothing in the world is impossible if we work hard.【答案】(1)C(2)C(3)D【解析】【分析】主要讲了一个无业的人是怎样一步一步走向成功的。
1)细节题根据If you dont have an e-mail,that means you are not living.And anyone whoisnt living cannot have the job.”可知因为没有电子邮件,所以这个男的得不到工作,故选Co(2)细节题根据He thought and thought.可知在离开微软公司后他想挣钱的方法,故选Co(3)细节题根据全文可知主要讲了主要讲了一个无业的人是怎样一步一步走向成功的,告诉我们只要我们努力工作,一切皆有可能,故选D点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案3.阅 读理解It was Mothers Day.John was so busy with his work that he couldnt go back home.When hepassed by a flower shop in the evening,an idea came to his mind.Til send Mom some roses(玫瑰)While John was picking his flowers,a young man went inside,How many roses can I get foronly five dollars,Madam?he asked.The assistant(店员)was trying to tell him roses were asexpensive as forty dollars a dozen(打).Maybe he would be happy with carnations(康乃馨).No,I have to have red roses.He said.My mom was badly ill last year and I didnt get tospend much time with her.Now I want to get something special,and it has to be roses,becauseroses are her favorite.After hearing it,John said he would pay the rest(乘馀)of the money for the young man.Moved(感动)by both of them,the assistant said,Well,lovely young men,thirty dollars adozen,only for 。












