
2025年高考英语总复习专项练习10 单句语法填空+阅读理解.pdf
6页练习1 0 单句语法填空+阅读理解I.单句语法填空(形容词和副词)1.2024-陕西西安交大附中检测 Yuan Longping had two dreams:to enjoy the cool shade beneath rice plantstaller than men and to see hybrid rice grown all over the world to help solve t h e(g l o b e)food shortage.答案与解析:g lo b a l句意为:袁隆平有两个梦想:在比人还高的水稻下乘凉和看到杂交水稻在世界各地被种植以帮助解决全球粮食短缺问题此处应用形容词作定语故填global2.2024重庆调研 The world i s(c u r r e n t)trying to get back on its feet after dealing with theinfluence of the coronavirus pandemic.答案与解析:currently句意为:在应对此次冠状病毒大流行病的影响之后,世界(各国)目前正努力重新振作起来。
此处应用副词作状语,修饰谓语is trying故填currently3.2024安徽淮北一模 The l e s s o n,(m a i n)aimed at young students from all over the world,beganwith a live broadcast that was from the orbiting China Space Station on Thursday afternoon.答案与解析:m ain ly 句意为:这节课主要面向来自世界各地的青年学生,在周四下午以在轨运行的中国空间站进行的现场直播开始应用副词作状语修饰过去分词短语aimed at故填mainly4.2024辽宁沈阳质检 Al l(t a s t e)foods do this,but sugar has a particularly strong effect.答案与解析:ta s ty 句意为:所有美味的食物都如此,但糖的作用特别强烈应用形容词修饰空后名词foodso 故填 tasty5.They are likely to r e s p o n d(p o s it iv e)to the presidents request for aid.答案与解析:positively他们可能会对总统的援助要求作出积极回应。
修饰动词respond应用副词positively“积极地”6.The girl used to be shy,but i s(g r a d u a l)getting active in group work and is more willing toexpress herself.答案与解析:gradually这个女孩以前害羞,但是现在正渐渐地在小组工作中变得积极,并更愿意表达她自己(的想法)修饰动词应用副词gradually,表 示“逐渐地”7.Hope is a good thing,maybe t h e(g o o d)of things,and no good thing ever dies.答案与解析:b e s t 希望是一个好东西,也许是最好的,好东西是不会消亡的根据语境和句子结构可知,这里应用形容词最高级形式8.I read some chapters from Harry Potter to my bored a n d(n o i s e)children.答案与解析:n o is y 我给我无聊和吵闹的孩子读了几章 哈利 波特空处修饰children,故用形容词noisy o9.The road has seen many traffic accidents.Thus you should be careful when driving along the road,(particular)on rainy days.答案与解析:particularly这条路上事故频发。
因此你在这条路上开车时应该小心,尤其是在下雨天空处在句中作状语,故用副词particularly,意 为“尤其,特别”II.阅读理解A2024浙江1 月,A应用文280词Tom Sawyer Play Is an AdventureA 35-minute hand-clapping,foot-stomping musical version of a Mark Twain favorite returns with this TallStacks festival.“Tom Sawyer:A River Adventure“has all the good stuff,including the fence painting,the graveyard,theisland and the cave.It is adapted by Joe McDonough,with music by David Kisor.That*s the local stage writingteam that creates many of the Childrens Theatre of Cincinnati*s original musicals,along with the holiday familymusicals at Ensemble Theatre.This year Nathan Turner of Burlington is Tom Sawyer,and Robbie McMath of Fort Mitchell is Huck Finn.Turner,a lOth-grader at School for Creative and Performing Arts,is a familiar presence on Cincinnatis stages.He is a star actor of Childrens Theatre,having played leading roles in“The Legend of Sleepy Hollow and TheWizard of Oz”,and is fresh from Jersey Production“Ragtime”.McMath is a junior at Beechwood High School.He was in the cast of“Tom Sawyer“when it was firstperformed and is a Childrens Theatre regular,with five shows to his credit.This summer he attended KentuckysGovernors School for the Arts in Musical Theatre.Note to teachers:Childrens Theatre has a study guide demonstrating how math and science can be taughtthrough Tom Sawyer”.For downloadable lessons,visit the official website of Childrens Theatre.语篇类型:应用文 主题语境:人与社会一文学与艺术一戏剧【语篇解读】本文主要介绍了“Tom Sawyer:A River Adventure”这一部教育戏剧的创作团队、主演及其他相关信息。
1.Who wrote the music for“Tom Sawyer:A River Adventure?A.David Kisor.B.Joe McDonough.C.Nathan Turner.D.Robbie McMath.答案与解析:A 理解具体信息根据题干中的关键信息“music for Tom Sawyer:A River Adventure可将答案定位至文章第二段中的with music by David Kisor”,故选A 项2.What can we learn about the two actors?A.They study in the same school.B.They worked together in Ragtime”.C.They are experienced on stage.D.They became friends ten years ago.答案与解析:C 推断根据题干中的关键信息“the two actors”可将答案定位在第四段和第五段根据第四段中的a familiar presence on Cincinnati*s stages,t6having played leading roles.”可知,Turner 是舞台上的熟面孔,而且已经在其他剧中担任过主角。
第五段中提到“a Childrens Theatre regular,with five shows to hiscredit”,即McMath是儿童剧院的主演,并且已经完成了五场演出由此可推出,他们二人在舞台上都很有经验,故选C 项3.What does Childrens Theatre provide for teachers?A.Research funding.B.Training opportunities.C.Technical support.D.Educational resources.答案与解析:D 理解具体信息根据最后一段中的uNote to teachers:Children Theatre has a study guidedemonstrating how math and science can be taught through Tom Saw yer”可知,给老师们的提示:儿童居U院有一份学习指南,展示了如何通过这部戏剧教授数学和科学,也就是儿童剧院可以为老师提供教育资源,故选D 项A 项“研究经费”;B 项“培训机会”;C 项“技术支持”B2023全国乙卷记叙文293词Living in Iowa and trying to become a photographer specializing in landscape(风景)can be quite a challenge,mainly because the corn state lacks geographical variation.Although landscapes in the Midwest tend to be quite similar,either farm fields or highways,sometimes I finddistinctive character in the hills or lakes.To make some of my landscape shots,I have traveled up to four hoursaway to shoot within a 1 O-minute time frame.I tend to travel with a few of my friends to state parks or to thecountryside to go on adventures and take photos along the way.Being at the right place at the right time is decisive in any style of photography.I often leave early 。












