好文档就是一把金锄头!
欢迎来到金锄头文库![会员中心]
电子文档交易市场
安卓APP | ios版本
电子文档交易市场
安卓APP | ios版本

阅读理解之记叙文体类(含答案)十年(2013-2022)高考英语真题分项详解.docx

154页
  • 卖家[上传人]:羟羟
  • 文档编号:339782523
  • 上传时间:2022-10-26
  • 文档格式:DOCX
  • 文档大小:389.25KB
  • 文本预览
  • 下载提示
  • 常见问题
    • 十年(2013-2022)高考英语真题分项详解阅读理解·记叙文体类2021-2022题组1(2022·全国)As Ginni Bazlinton reached Antarctica, she found herself greeted by a group of little Gentoo penguins (企鹅) longing to say hello. These gentle, lovely gatekeepers welcomed her and kick-started what was to be a trip Ginni would never forget.Ever since her childhood, Ginni, now 71, has had a deep love for travel. Throughout her career (职业) as a professional dancer, she toured in the UK, but always longed to explore further. When she retired from dancing and her sons eventually flew the nest, she decided it was time to take the plunge.After taking a degree at Chichester University in Related Arts, Ginni began to travel the world, eventually getting work teaching English in Japan and Chile. And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tierra del Fuego, the southernmost tip of the South American mainland. “I just decided I wanted to go,” she says. “I had no idea about what I’d find there and I wasn’t nervous, I just wanted to do it. And I wanted to do it alone as I always prefer it that way.”In March 2008, Ginni boarded a ship with 48 passengers she’d never met before, to begin the journey towards Antarctica. “From seeing the wildlife to witnessing sunrises, the whole experience was amazing. Antarctica left an impression on me that no other place has,” Ginni says. “I remember the first time I saw a humpback whale; it just rose out of the water like some prehistoric creature and I thought it was smiling at us. You could still hear the operatic sounds it was making underwater.”The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni.142. Which of the following best explains “take the plunge” underlined in paragraph 2?A. Try challenging things. B. Take a degree.C. Bring back lost memories. D. Stick to a promise.143. What made Ginni decide on the trip to Antarctica?A. Lovely penguins. B. Beautiful scenery.C. A discount fare. D. A friend’s invitation.144. What does Ginni think about Antarctica after the journey?A. It could be a home for her. B. It should be easily accessible.C. It should be well preserved. D. It needs to be fully introduced.145. What is the text mainly about?A. A childhood dream. B. An unforgettable experience.C. Sailing around the world. D. Meeting animals in Antarctica.【答案与解析】本文是一篇记叙文。

      文章主要介绍了71岁的Ginni Balinton从小就对旅行有着深深的热爱,渴望探险,不再跳舞和孩子们成家立业之后,她开始周游世界,并在2008年开始了前往南极洲的旅程142. 词句猜测题根据第二段划线词前文“Throughout her career(职业) as a professional dancer, she toured in the UK, but always longed to explore further. (在她的职业舞蹈演员生涯中,她曾在英国巡演,但一直渴望进一步探索)”和“When she retired from dancing and her sons eventually flew the nest (当她不再跳舞,她的儿子们最终独立生活)”可知,Ginni在退休和儿子们成家立业之后,她决定尝试有挑战性的事情由此推知,划线词组take the plunge与try challenging things“尝试有挑战性的事情”意思接近143. 细节理解题根据第三段中的“And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tiera del Fuego. (正是在智利,她发现自己可以在最后一刻买到从火地岛附近岛屿前往南极洲的廉价船票)”可知,是折扣的票价让Ginni决定去南极洲旅行的。

      故选C144. 细节理解题根据最后一段“The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni. (意识到这是一块宝贵的土地,应该受到人类的尊重,这是Ginni最深刻的感受之一)”可知,旅行结束后,Ginni认为南极洲应该得到很好的保护145. 主旨大意题通读全文可知,文章主要讲述了Ginni Balinton去南极旅行的经历,再根据第一段“These gentle lovely gatekeepers welcomed her and kick-started what was to be a trip Ginni would never forget. (这些温柔可爱的看门人欢迎了她,并开始了一次Ginni永远不会忘记的旅行)”和倒数第二段Ginni Balinton对南极之旅的评价可知,文章主要介绍了Ginni Balinton去南极洲之旅让她非常难忘由此可知,An unforgettable experience. (一次难忘的经历)能够概括文章主旨。

      故选B2(2022·全国)We journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Many young people don’t even realize it’s new. For them, it’s just normal.This hit home for me as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. I had brought a children’s book to read. It had simple words and colorful pictures — a perfect match for his age. Picture this: my grandson sitting on my lap as I hold the book in front so he can see the pictures. As I read, he reaches out and pokes (戳) the page with his finger.What’s up with that? He just likes the pictures, I thought. Then I turned the page and continued. He poked the page even harder. I nearly dropped the book. I was confused: Is there something wrong with this kid? Then I realized what was happening. He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colorful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook was like that. Sorry, kid. This book is not part of your high-tech world. It’s an outdated, lifeless thing. An antique, like your grandfather. Well, I may be old, but I’m not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. I’ve eve。

      点击阅读更多内容
      相关文档
      2025年中考数学总复习初中数学知识考点填空学生版.pdf 2025年中考数学总复习初中数学知识考点填空教师版.pdf 2025年中考物理总复习 初中物理各章节思维导图汇总.pdf 2025年中考数学总复习初中数学专题复习讲义.pdf 2025年中考物理总复习 知识点总结(填空版).pdf 2025年中考数学大一轮复习知识提纲【全六册】.pdf 2025年中考物理冲刺九大专题复习资料.pdf 2025年中考物理总复习初中物理知识点框架图.pdf 2025年中考物理终极押题猜想(原卷版).pdf 铸就卓越班风+书写无悔青春+课件-2025-2026学年高一上学期主题班会.pptx 项目六《认识程序和程序设计语言》第三节说课课件-2025-2026学年高一信息技术必修一沪科版.pptx 凝心聚力共赴成长+课件--2025-2026学年高二上学期班级团建小游戏.pptx 2025年全国新课标高考地理解析(综合题).docx 2026届高考语文复习:高考中的怀古咏史+课件.pptx 第三部分 第十三章 第64课时 资源枯竭型城市的转型发展(重难课时)2026年高考地理第一轮总复习.pptx 2026届高考古诗鉴赏——语言(炼字、炼句、风格)课件.pptx 探究实现合理人机关系的方式课件-2025-2026学年苏教版高中通用技术必修一.pptx 学会专注掌控注意力+课件--2025-2026学年高一上学期学习方法指导主题班会.pptx 运用选择结构描述问题求解过程说课课件-2025-2026学年粤教版高中信息技术必修一.pptx 技术设计的表达第2课时课件-2025-2026学年高一通用技术人教版必修一.pptx
      关于金锄头网 - 版权申诉 - 免责声明 - 诚邀英才 - 联系我们
      手机版 | 川公网安备 51140202000112号 | 经营许可证(蜀ICP备13022795号)
      ©2008-2016 by Sichuan Goldhoe Inc. All Rights Reserved.