
Unit 1单元话题读后续写专项练习 【建构迁移+拓展提升】高一英语 必修第一册 单元重难点突破培优(人教版2019).docx
13页Unit 1单元话题读后续写专项练习(名校最新真题)1.(2022·河北·石家庄二中高一期中)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文As a sixth grader, I began noticing how other kids were separating into different groups in the class. There were the geeks, the jocks (小丑) , and the popular cool kids. I wasn’t sure where I belonged. And I think that was a problem. Our teacher had assigned “secret friends” for the coming week. The purpose of this assignment was to do nice things for your friend without letting them know who was doing it. We could leave encouraging notes on their desk or mysteriously leave a card in their backpack or book. Our teacher wrote each kid’s name on a piece of paper and threw them into a bucket, then we each closed our eyes and drew the name of the classmate who we were to secretly befriend and support over the next five school days.Everyone was excited to get involved, including Rochelle. By the middle of the week, we had turned this assignment into a contest to see whose secret friend could leave the best gift. Instead of encouraging notes, we left stationary sets on our friend’s desk. Instead of giving compliments, we were giving bubble gum, lollipops and even money. It seemed that everyone was getting cool presents from their friends. Everyone except me, that is.My secret friend followed our teacher’s directions without a fault. I received handmade cards, notes with nice thoughts and countless smiley face pictures saying that I was one of the nicest girls in the class. This friend seemed to think highly of me from the notes that were left, but the lack of gifts kept me wondering what was up with whoever had pulled my name.On the last morning of our assignment, I walked into my classroom and noticed a package on my desk. At last, my secret friend had grasped the idea that a gift was what I really needed. I quickly ripped open the gift paper, only to find a small doll inside. The pink wool-knit doll seemed not new but delicate. But the girls sitting near me giggled and gossiped about the “little girl” gift I had received.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Hearing this, I felt my face turn red. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________It turned out that my secret friend was Rochelle, coming from a poor family. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】One Possible Version:Hearing this, I felt my face turn red. Embarrassed and ashamed, I secretly complained that the girl gave me so stupid a gift to arouse others’ derision. I even joined other girls in gossiping about my secret friend and the poor doll. When I continued with mean remarks, a girl sitting at the last row arose and came up, casting me an angry and disappointed look. With tears streaming down her face, she admitted, “I’m your secret friend and I’m sorry about the gift.” Then she ran out of the classroom. Frozen with shock, I couldn’t utter a single word.It turned out that my secret friend was Rochelle, coming from a poor family. She had saved every penny in her pocket money in order to give me a cool gift. With the limited money, she visited a lot of stores and finally selected the lovely doll from a second-hand store. Actually, she gave me a most valuable gift with her sincere heart. However, I didn’t treasure and hurt her badly in such a cruel way. So ashamed was I that it took me a few days to pluck up my courage to face up to Rochelle and apologize. Much to my delight, she forgave me and later we became best friends. Most importantly, we found where we belonged.【分析】本文以找“秘密朋友”活动为线索展开,讲述了老师为了让同学们找到好朋友,举行了找“秘密朋友”的活动。
大家都为自己的秘密朋友留下最好的礼物,例如泡泡糖、棒棒糖甚至是钱而作者收到的确实是手工制作的卡片、便条和笑脸照片,还有一个看起来很不起眼的洋娃娃作者感到很失望,甚至和其他同学一起取笑这个洋娃娃这时候,罗谢尔站出来说礼物是她送的,她来自一个贫困家庭,为了送给作者一个礼物,她攒了平时的零花钱作者顿时感到很羞愧而向罗谢尔道歉,最终罗谢尔原谅了作者,她们成为了最好的朋友详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“听到这些,我觉得我的脸变红了可知,第一段可描写作者为收到这样的礼物而感到尴尬,因此,和周围同学一起嘲笑这个“洋娃娃”这时候,送礼物的罗谢尔难过的跑出去,作者才知道,自己的秘密朋友是她②由第二段首句内容“原来我的秘密朋友是罗谢尔,来自一个贫穷的家庭可知,第二段可描写罗谢尔虽然很贫困,但是她依然攒钱给自己的秘密朋友买最好的礼物2.续写线索:嘲笑礼物——发现秘密朋友罗谢尔——羞愧——道歉——成为好朋友。












