
阅读理解03(人与社会)梳理近五年新高考真题分类与考法(原卷版).docx
30页阅读理解03(人与社会)梳理近五年真题分类与考法(解析版)考题解读 阅读理解话题日常生活类是高考英语常考也是必考题,经常出现在高考题阅读理解A篇、B、和C篇和D篇中,本篇文章将具体梳理近五年新高考以“人与社会”为主题的文章解题技巧 ●快速浏览文章,阅读文章的标题、每段的首句和尾句,了解文章的整体结构和主要内容●关注关键词,如“社会责任”、“社区服务”、“公共政策”、“社会问题”等●理解文章主旨,总结每段的主要内容,并结合文章的标题和结论部分●细读问题和选项,明确问题的具体要求,注意问题中的限定词和细节,理解每个选项的含义●定位信息,在文章中找到与问题相关的信息●排除干扰选项,排除明显错误或与文章内容不符的选项,集中比较剩余选项的细微差别,选择最符合文章意思的选项●理解作者态度,注意文章中的形容词、副词和语气词,理解作者对社会问题和解决方案的态度●注意因果关系,关注文章中的因果关系词,如“because”、“therefore”、“as a result”等,理解事件的前因后果●关注社会背景,结合文章内容,理解所讨论的社会现象或问题的背景和原因●总结归纳,在阅读完文章和回答问题后,尝试总结文章的主要内容和观点,以巩固理解。
真题再现Passage 1(2024·新课标Ⅰ卷 A篇)【导语】本文是一篇应用文文章主要介绍了参加保护当地生态系统的栖息地恢复小组的时间地点等相关细节HABITAT RESTORATION TEAMHelp restore and protect Marin's natural areas from the Marin Headlands to Bolinas Ridge. We'll explore beautiful park sites while conducting invasive (侵入的) plant removal, winter planting, and seed collection. Habitat Restoration Team volunteers play a vital role in restoring sensitive resources and protecting endangered species across the ridges and valleys.GROUPSGroups of five or more require special arrangements and must be confirmed in advance. Please review the List of Available Projects and fill out the Group Project Request Form.AGE, SKILLS, WHAT TO BRINGVolunteers aged 10 and over are welcome. Read our Youth Policy Guidelines for youth under the age of 15.Bring your completed Volunteer Agreement Form. Volunteers under the age of 18 must have the parent/guardian approval section signed.We'll be working rain or shine. Wear clothes that can get dirty. Bring layers for changing weather and a raincoat if necessary.Bring a personal water bottle, sunscreen, and lunch.No experience necessary. Training and tools will be provided. Fulfills (满足) community service requirements.UPCOMING EVENTS21. What is the aim of the Habitat Restoration Team?A.To discover mineral resources. B.To develop new wildlife parks.C.To protect the local ecosystem. D.To conduct biological research.22. What is the lower age limit for joining the Habitat Restoration Team?A.5. B.10. C.15. D.18.23. What are the volunteers expected to do?A.Bring their own tools. B.Work even in bad weather.C.Wear a team uniform. D.Do at least three projects.Passage 2(2024·新课标Ⅰ卷 B篇)【导语】本文是记叙文。
文章讲述兽医威廉·法伯(William Farber)博士在从针灸中受益后,将综合医疗应用于动物,并取得了初步成效I am not crazy,” says Dr. William Farber, shortly after performing acupuncture (针灸) on a rabbit. “I am ahead of my time.” If he seems a little defensive, it might be because even some of his coworkers occasionally laugh at his unusual methods. But Farber is certain he’ll have the last laugh. He’s one of a small but growing number of American veterinarians (兽医) now practicing “holistic” medicine-combining traditional Western treatments with acupuncture, chiropractic (按摩疗法) and herbal medicine.Farber, a graduate of Colorado State University, started out as a more conventional veterinarian. He became interested in alternative treatments 20 years ago when he suffered from terrible back pain. He tried muscle-relaxing drugs but found little relief. Then he tried acupuncture, an ancient Chinese practice, and was amazed that he improved after two or three treatments. What worked on a veterinarian seemed likely to work on his patients. So, after studying the techniques for a couple of years, he began offering them to pets.Leigh Tindale’s dog Charlie had a serious heart condition. After Charlie had a heart attack, Tindale says, she was prepared to put him to sleep, but Farber’s treatments eased her dog’s suffering so much that she was able to keep him alive for an additional five months. And Priscilla Dewing reports that her horse, Nappy, “moves more easily and rides more comfortably” after a chiropractic adjustment.Farber is certain that the holistic approach will grow more popular with time, and if the past is any indication, he may be right: Since 1982, membership in the American Holistic Veterinary Medical Association has grown from 30 to over 700. “Sometimes it surprises me that it works so well,” he says. “I will do anything to help an animal. That’s my job.”1. What do some of Farber’s coworkers think of him?A.He’s odd. B.He’s strict. C.He’s brave. D.He’s rude.2. Why did Farber decide to try acupuncture on pets?A.He was trained in it at university. B.He was inspired by another veterinarian.C.He benefited from it as a patient. D.He wanted to save money for pet owners.3. What does paragraph 3 mainly talk about?A.Steps of a chiropractic treatment. B.The complexity of veterinarians’ work.C.Examples of rare animal diseases. D.The effectiveness of holistic medicine.4. Why does the author mention the American Holistic Veterinary Medical Association?A.To prove Farber’s point. B.To emphasize its importance.C.To praise veterinarians. D.To advocate animal protection.Passage 3(2024·新课标Ⅰ卷 C篇)【导语】本文是议论文。
主要讨论了纸质阅读与数字阅读、音频和视频学习方式的差异和效果Is comprehension the same whether a person r。












