
内蒙古赤峰市2024年中考英语试题含解析答案.docx
18页内蒙古赤峰市2024年中考英语试题一、阅读理解,第一节:阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项共20小题;每小题2分,共40分) 阅读理解Hollo, boys and girls!Let's talk about our country' high technology!I have taken C919. It's a large passenger plane made in China. The letter "C" stands for China. The first "9"means "forever" in Chinese culture and the "19" stands for 190 seats.Look at the picture. Its name is Striver. It can dive (潜水) to a depth of 10909 meters. It's unbelievable, isn't it?This is BeiDou Navigation (导航) Satellite System (BDS). It is widely used all over the world. If you want to go somewhere, just open the app and enter the destination.1.Where does the conversation probably take place?A.In a library. B.In a factory. C.In a classroom.2.What does the letter "C" mean in "C919"?A.China. B.Culture. C.Center.3.Which of the three can be used to tell directions?A.C919. B.Striver. C.BDS.【答案】1.C2.A3.C【解析】【分析】文章大意:本文是课堂上老师让学生们讨论中国的高科技。
点评】考查阅读选择注意可以先看问题,快速判断出内容在表格的位置,然后分析相关内容,选出答案1.推理判断题根据"Hollo, boys and girls! 和Let's talk about our country' high technology!"及图片可知,老师让同学们讨论中国的高科技技术,所以可知对话发生在教室2.细节理解题根据"The letter "C" stands for China."可知,C919中的"C""代表中国3.推理判断题根据"If you want to go somewhere, just open the app and enter the destination."可知,如果你想去某个地方,只要打开应用程序,输入目的地就可以找到位置故可知BDS能够辨别方向 阅读理解Here's what you need to know about everything that's new in the 2024 Paris Olympics—from new sports to new events and more.BreakingBreaking will be included in the Olympics for the first time in Paris in 2024. You may know the sport by its more common name, breakdancing. Athletes don't know the music ahead of time—they must move to the beat.SkateboardingSkateboarding first came to the 2020 Olympics and returns for the 2024 Paris Games. There will be two clear events—a park competition and a street competition.Sport climbingIt's the second time for sport climbing to come to the Olympic Games. In the Paris Games, the number of athletes will climb from 40 to 68. Whether you know it as indoor rock climbing or not, the best athletes in the sport climbing world will compete in this unique event in 2024!SurfingSurfing in the 2024 Olympics will take place on the island of Tahiti in French Polynesia. The island is over 9,000 miles from Paris, and it is known for its challenging waves.4.What's the purpose of the first paragraph?A.To lead in the novel.B.To introduce the topic.C.To talk about athletes.5.Which of the following will first appear in the Olympics this year?A.Breaking. B.Skateboarding. C.Sport climbing.6.How many athletes will take part in sport climbing in the Paris Games?A.28. B.40. C.68.7.Why is surfing held on the island of Tahiti?A.Because it has a big gym.B.Because it has great waves.C.Because it is far from Paris.【答案】4.B5.A6.C7.B【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文,主要介绍了2024年巴黎奥运会的一些新的项目和活动。
点评】考查阅读选择先看题目,再看文章:在开始阅读文章之前,先看一遍题目,了解文章的主题和问题,有目的地阅读文章,可以提高阅读效率4.推理判断题根据"Here's what you need to know about everything tha 's new in the 2024 Paris olympicsfrom new sports tonew events and more."可知,文章第一段介绍了2024年巴黎奥运会会出现一些新项目和运动,第一段的目的是为了引入文章主题5.细节理解题根据"Breaking will be included in the Olympics for the first time in Paris in 2024."可知,街舞将在2024年巴黎奥运会上首次出现6.细节理解题根据"In the Paris Games, the number of athletes will climb from 40 to 68."可知,巴黎奥运会攀岩项目的运动员人数是68人7.细节理解题根据"The island is over 9.000 miles from Paris, and it is known for its challenging waves."可知,Tahiti以其具有挑战性的海浪而闻名,更适合举办冲浪比赛。
故选B 阅读理解You must have heard of me. I'm Li Bai. I'm famous for my poems, but looking back on my fall and exciting life, I'd say friendship has been just as important as poetry.One of my friends is He Zhizhang who is forty-two years older than me. Once we were having such an interesting conversation that we decided to continue it over dinner. After finishing the meal, we realized that neither of us had brought any money. He immediately took off the golden tortoise (龟) decorated on his waist and used it to pay for our dinner. I knew the golden tortoise was given to him by the Emperor. His generosity touched me. This showed how much he valued our friendship.A letter started another of my friendships. The letter was from Wang Lun. He wrote to invite me to enjoy the ten-li peach blossom (桃花) scenery and the ten thousand restaurants in his area. I was expecting to see the special scenery and taste all kinds of food and wine so that I accepted this invitation at once.But when I arrived to my surprise, I found that this clever man had used word-play to trick me into visiting him! The ten-li peach blossom referred to a lake named Peach Blossom Lake, which was about ten li away. The ten thousand restaurants were just a restaurant named WanJia, meaning "owned by Mr. Wan"! I was impressed by his cleverness, and we enjoyed a good laugh together.Although my friends and I don't have many opportunities to get together, we keep one another in mind.8.What is as 。












