
最新-七年级英语上册阅读理解测试题及答案1.doc
13页最新 七年级英语上册阅读理解测试题及答案1一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解D Young people can have problems with their minds. Some students become worried because they have to study very hard; others have trouble getting on well with people like their parents or classmates. Li Wei, a junior 2 student from Hefei, could not understand his teacher and did badly in his lessons. He became so worried about it that he started to hurt himself with a knife. Another 14-year-old student, Yang Fang from Guangzhou, was afraid of exams. She got very nervous, and when she looked at the paper, she couldn't think of anything to write. In fact, many students have mental (心理的) problems. However, most of them don't ask for advice or help. Some think they will look stupid if they go to a doctor; others don't want to talk about their secrets. Liang Yuezhu, a teacher, has the following advice for young people: Talk to your parents or teachers often. Take part in group activities and play sports. Go to a doctor if you feel unhappy or unwell. (1)Why was Li Wei worried? A. Because he did badly in his lessons. B. Because he didn't have any friends.C. Because he didn't understand his classmates. D. Because he didn't have enough money to buy books.(2)What was Yang Fang afraid of? A. Her teachers. B. Her parents. C. Exams. D. Homework.(3)How many pieces of advice does Liang Yuezhu give young people in the article? A. 2. B. 3. C. 4. D. 5.(4)Which of the following is TRUE? A. Li Wei hurt others with a knife. B. Liang Yuezhu is a doctor.C. Few students have mental (心理的) problems. D. Liang Yuezhu advises young people to play sports.【答案】(1)A(2)C(3)B(4)D 【解析】【分析】本文讲述了很多年轻人都存在心理问题,并举例讲述了心理问题的原因和表现,以及对他们产生的消极影响。
最后讲述了一个老师就这个问题提出的三个建议·(1).细节理解题 根据第二段Li Wei, a junior 2 student from Hefei, could not understand his teacher and did badly in his lessons.可知他之所以担心,烦恼是因为他听不懂老师讲课并且功课不好·(2).细节理解题 根据第三自然段Yang Fang from Guangzhou, was afraid of exams.可知Yang Fang害怕考试·(3).细节理解题 根据文中最后四个自然段得知 这个老师给出了3个建议4).细节理解题 根据he started to hurt himself with a knife.可知他是伤害自己,不是其他人故排除A根据Liang Yuezhu, a teacher,可知是一个老师,不是医生根据many students have mental (心理的) problems.可知许多学生都有心理问题,不是很少根据Take part in group activities and play sports.可知这个老师建议体育锻炼,故选D。
点评】本题是说明性的阅读理解,细节理解题为多,做题时首先读懂全文,需要一定的词汇量然后读题,找出对应语句,做出正确选择2.阅读理解 Hi, I'm Dino, the family dog. I help keep people safe, especially on the roads. Take a look at my diary to see what I did last week. Sunday Some children are really too young to take care of themselves. Our neighbor's boy ran in front of a car to get his ball. The car almost hit him. I saved him though. Remember, always look and listen. Tuesday People can get very angry when driving, usually for silly reasons. One driver started shouting at Mum today when she stopped to let some children cross the road. I soon made the driver stop. Wednesday One thing makes me really mad. Grrrrrr. People walk on a dangerous road when they can walk on the safe pavement (人行道). I saw two girls doing that today but I soon made them change their minds. Saturday Today Mum took me for a walk. One car was parked in a very dangerous place. It was right on the corner of the street. Don't worry though. I left him a message.(1)What happened to the boy when he ran to get his ball? A. He got angry. B. A car hit him. C. Dino saved him. D. He didn't find his ball.(2)What did Dino do on Tuesday? A. He shouted at a driver. B. He got angry without any reason.C. He helped children cross the road. D. He made an angry man stop shouting.(3)Where may the two girls walk at last on Wednesday? A. In front of a car B. On a safe pavement.C. On a dangerous road. D. On the comer of the street.(4)When did Dino see a car park dangerously? A. On Sunday. B. On Tuesday. C. On Saturday. D. On Wednesday.【答案】 (1)C(2)D(3)B(4)C 【解析】【分析】大意本文介绍一只叫Dino狗上周做的保护人们安全的事情。
1)细节题根据The car almost hit him. I saved him though. Remember, always look and listen.可知,车差点撞到他,Dino救了他,故选C2)细节题根据I soon made the driver stop.可知,他事生气的男人停止喊叫,故选D3)细节题根据I saw two girls doing that today but I soon made them change their minds.可知,两个女孩在危险的路上走,但是Dino让她们不要在危险的路上走,最后她们可能在安全的人行道上行走,故选B4)细节题根据One car was parked in a very dangerous place.可知,周六他发现有一辆车危险地停放,故选C点评】考查阅读理解细节题是阅读理解题中常考题型细节题需要从文中寻找答案3.阅读理解 For a 6-year-old k。
