
全国高考英语阅读理解的综合高考模拟和真题分类汇总(1).docx
28页全国高考英语阅读理解的综合高考模拟和真题分类汇总(1) 一、高中英语阅读理解1.阅读理解When I was small and my grandmother died, I couldn't understand why I had no tears. But that night when my dad tried to cheer me up, my laugh turned into crying.So it came as no surprise to learn that researchers believe crying and laughing come from the same part of the brain. Just as laughing has many health advantages, scientists are discovering that so, too, does crying.Whatever it takes for us to reduce pressure is important to our emotional health, and crying seems to work well. One study found that 85 percent of women and 73 percent of men report feeling better after crying.Besides, tears attract help from other people. Researchers agree that when we cry, people around us become kinder and friendlier and they are more ready to provide support and comfort. Tears also enable us to understand our emotions better; sometimes we don't even know we're very sad until we cry. We learn about our emotions through crying, and then we can deal with them.Just as crying can be healthy, not crying - holding back tears of anger, pain or suffering - can be bad for physical health, Studies have shown that too much control of emotions can lead to high blood pressure, heart problems and some other illnesses. If you have a health problem, doctors will certainly not ask you to cry. But when you feel like crying, don't fight it. It's a natural –and healthy-emotional response.(1)Why didn't the author cry when her grandmother died?A. The author doesn't give the explanation.B. Because she did not love her grandmother.C. Because she was too shy to cry at that time.D. Because her father did not want her to feel too sad.(2)It can inferred from the text that ______.A. there are two ways to keep mental healthB. crying does more good to health than laughingC. crying and laughing play the same jobsD. emotional health has a close relationship to physical health(3)According to the author, which of the following statements is true?A. Crying is the best way to get help from others.B. Fighting back tears may cause some health problems.C. We will never know our deep feelings unless we cry.D. We must cry if we want to reduce pressure.(4)What might be the most suitable title for the text?A. Power of TearsB. How to Keep HealthyC. Why We CryD. A New Scientific Discovery【答案】(1)A(2)D(3)B(4)A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍哭对我们健康有益的几个方面。
1)考查细节理解根据第一段中的“When I was small and my grandmother died, I couldn't understand why I had no tears. But that night when my dad tried to cheer me up, my laugh turned into crying.”当我小的时候,我的祖母去世了,我不明白为什么我没有眼泪但那天晚上,当我爸爸试图让我高兴起来时,我的笑变成了哭可以得知作者并没有提到没有哭的原因,故选A2)考查推理判断根据第三段中的“Whatever it takes for us to reduce pressure is important to our emotional health, and crying seems to work well. One study found that 85 percent of women and 73 percent of men report feeling better after crying.”无论采取什么方法来减轻压力,对我们的情绪健康都很重要,而哭泣似乎很有效。
一项研究发现,85%的女性和73%的男性表示哭泣后感觉更好从文章可知情感健康与身体健康密切相关3)考查细节理解根据最后一段中的“Just as crying can be healthy, not crying - holding back tears of anger, pain or suffering - can be bad for physical health, Studies have shown that too much control of emotions can lead to high blood pressure, heart problems and some other illnesses.”正如哭泣是健康的,不哭泣——抑制愤怒、痛苦或苦难的泪水——可能对身体健康有害,研究表明,过度控制情绪可能导致高血压、心脏病和其他一些疾病可知B是明显正确的4)考查主旨大意纵观全文可知,本文介绍了哭的力量和作用,并且介绍了哭对我们健康有益的几个方面,故选 A点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇健康类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
2.阅读理解When I was small, my mother and I would walk to our local library in Franklin Square. As we didn't always have access to a reliable car, walking hand in hand was the most convenient way to get anywhere. It was at story time for children that both my mother and I made lasting friendships.Today, I am fortunate to live around the corner from the Cold Coast Public Library in Glen Head and a short walk to the Sea Cliff Children's Library. My 18-imonth-old son, Colin, and I find ourselves in Sea Cliff several times a week, meeting and making friends. Well, that is what many people don't understand-a library is more than books; it's a community.Sure, the library in Franklin Square was the place where I was introduced to Judy Blume novels. But it was also the place where I got my first email address in 1997. At the library, friends and I learned how to research colleges and search for scholarships on the Internet. The library was the place where we sometimes giggled(咯咯笑)too loudly, and where the librarians knew us by name. Their knowing our names wasn't a bad thing. When I came home from my first term atBinghamton University, Mary LaRosa, the librarian at the Franklin Square library, offered me my first teaching job.I now teach reading at Nassau Community College. My students are often amazed that they can check out books via their smartphones and virtually(虚拟地)visit a variety of Long Island libraries. The app used by Nassau 。












