
七选五解题技巧.ppt
17页题型解型解读::•试题模式试题模式:给出一篇缺少给出一篇缺少5个句子的文章,个句子的文章,对应有七个选项,要求同学们根据文章结构、对应有七个选项,要求同学们根据文章结构、内容,选出正确的句子,填入相应的空白处内容,选出正确的句子,填入相应的空白处•考查重点:考查重点:主要考查考生对文章的整体内容主要考查考生对文章的整体内容和结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握和结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握考试说明)(考试说明)•选项特点:选项特点:主旨概括句(文章整体内容)主旨概括句(文章整体内容) 过渡性句子(文章结构)过渡性句子(文章结构) 注释性句子(上下文逻辑意义)注释性句子(上下文逻辑意义)1.如果挖空位置在段首.如果挖空位置在段首(1)通通常常是是段段落落主主题句句认真真阅读空空格格后后内内容容,,考考生生应该会会发现,,通通常常情情况况下下,,段段落落的的中中心心都都会会出出现在在本本段段的的开开头部部分分因因此此可可以以根根据据段段落落一一致致性性原原则,,推推断断出出该段段的的主主题句句。
这对考考生生把把握握本本段段和和理理解解全全文文是是有有指指导性意性意义的(2014高考北京卷高考北京卷)75.________ Friends and family members can be a great source of ideas and inspiration, but each of us needs to find a healthy lifestyle that works for us.A..Make choices that are right for you.B..The goal of an ad is to sell you something.解析:根据解析:根据“挖空位置在段首挖空位置在段首,,通常是段落主通常是段落主题句句”的原的原则,,可以推断出挖空内容一定与可以推断出挖空内容一定与that works for you,,即做出的即做出的选择一定要适合你一定要适合你,,故故A项正确A(2)关关注注与与后后文文的的关关系系着着重重阅读挖挖空空后后面面的的第第一一、、二二句句,,确确定定相相关关信信息息词,,然然后后在在选项中中查找找与与之之相相关关的的内内容容。
阅读时要学会瞻前要学会瞻前顾后,以确定答案后,以确定答案【【例句例句】】________They say it’s boring to hear the same songs all the time. But other people enjoy hearing Muzak in public places. They say it helps them relax and feel calm. One way or another, Muzak affects everyone. Some farmers even say their cows give more milk when they hear Muzak!A..Some people don’t like Muzak.B..Muzak tends to help people understand music better.解析:挖空后的第一句解析:挖空后的第一句话中出中出现的相关信息的相关信息词“They”与与选项A中的中的“some people”为指代关指代关系;系;“boring”就意味着就意味着“don’t like”。
A2.如果挖空位置在段尾.如果挖空位置在段尾通常是通常是结论、概括性、概括性语句注意在句注意在选项中中查找找 表示表示结果、果、结论、、总结等的关等的关联词【【例句例句】】Protect against UV rays (紫外紫外线). Longterm stay in the sun creates risk to your eyes. No matter what the season is, it’s extremely important to wear sunglasses.________C..They can properly protect your eyes.D..Stay in good shape by taking more vitamins.解析:戴太阳解析:戴太阳镜预防紫外防紫外线,,它可以适当地保它可以适当地保护你的眼睛你的眼睛,,本句是本句是对上文的上文的总结概括概括,,故故C项正确C3.如果挖空位置在段中.如果挖空位置在段中挖空位置如果在段中,挖空位置如果在段中,则其所填句子含其所填句子含义应与与前后句保持一致因此,考生在做前后句保持一致因此,考生在做题时要学会要学会瞻前瞻前顾后,关注体后,关注体现前后句前后句逻辑关系的关关系的关联词。
【【例句例句】】There are a number of things you can do to beat your fears. One important approach is to become an expert in your problem. There are countless books and websites providing uptodate theories and explanations about fears. ________If you become expert in your fear, you will be able to make good decisions about the best treatment to overcome it.A..You can also go to lectures and workshops.B..Making some simple changes to your diet can make you look good.A第一步:第一步:阅读短文,把握中心短文,把握中心第二步:根据挖空,理清思路。
第二步:根据挖空,理清思路第三步:上下求索,瞻前第三步:上下求索,瞻前顾后第四步:确定答案,代入第四步:确定答案,代入检查堂清作业堂清作业1 1ReadingReading Good morning. I’m Hu Xin. I’m delighted to tell you how to become a journalist. First we’ll put you as an assistant to an experienced journalist. Later you can cover a story and submit the article yourself. You’ll have a professional photographer with you to take photographs. 1 .B. This is how the story goes.C. Here comes my list of dos and don’ts:D. You’ll find your colleagues very eager to assist you, so you may be able to concentrate on photography later if you’re interested.E. Never will I forget my first assignment at the office of a popular English newspaper.D When you go out to cover a story, you need to be curious. 2 We say a good journalist must have a good “nose” for a story. That means you must be able to assess when people are not telling the whole truth and then try to discover it. You must use research to inform yourself of the missing parts of the story. A. Only if you ask many different questions will you acquire all the information you need to know.B. This is how the story goes.C. Here comes my list of dos and don’ts:A 3 don’t miss your deadline, don’t be rude, don’t talk too much, but make sure you listen to the interviewee carefully. B. This is how the story goes.C. Here comes my list of dos and don’ts:D. You’ll find your colleagues very eager to assist you, so you may be able to concentrate on photography later if you’re interested.E. Never will I forget my first assignment at the office of a popular English newspaper.F. Taking notes while listening is a trick of the trade.G. Perhaps you’ll get a scoop, too.C You have to listen for detailed facts. Meanwhile you have to prepare the next question depending on what the person says. 4 If the interviewee agrees, you can use a recorder to get the facts straight. It’s also useful if a person wants to challenge you. You have the evidence to support your story. E. Never will I forget my first assignment at the office of a popular English newspaper.F. Taking notes while listening is a trick of the trade.G. Perhaps you’ll get a scoop, too.F I have ever had a case where someone accused my journalists of getting the wrong end of the stick. 5 A footballer was accused of taking money for deliberately not scoring goals so as to let the other team win. We went to interview him… A. Only if you ask many different questions will you acquire all the information you need to know.B. This is how the story goes.C. Here comes my list of dos and don’ts:B。












