好文档就是一把金锄头!
欢迎来到金锄头文库![会员中心]
电子文档交易市场
安卓APP | ios版本
电子文档交易市场
安卓APP | ios版本

高三英语阅读理解(人生百味)解题技巧和训练方法及练习题(含答案).doc

16页
  • 卖家[上传人]:枫**
  • 文档编号:549286308
  • 上传时间:2023-12-03
  • 文档格式:DOC
  • 文档大小:161.50KB
  • / 16 举报 版权申诉 马上下载
  • 文本预览
  • 下载提示
  • 常见问题
    • 高三英语阅读理解(人生百味)解题技巧和训练方法及练习题(含答案)一、高中英语阅读理解人生百味类1.阅读理解     Anyone who is afraid of failure and afraid to face challenges will never taste success, so said our professor in marketing. I laughed it off at that time, but got frightened when it actually happened in my life.    I landed in a small city in the Middle East to set up a firm, a world-class car rental firm. Having decided on the project, I earnestly settled in preparation. With a positive mind, I told myself nothing should stop me now, and was more than keen to make it a success.    However, the least expected thing happened. Iraq invaded Kuwait. Tension ran high in the region. Eventually the war broke out, and many people fled the country, leaving my firm in deep trouble.    As usual, "things become difficult, and every effort seems to bring disappointment, it can be tempting to lower your expectations or even water down your goals and ambitions." I was no exception. I thought of running away. I remembered the words of Thomas Edison, "Many of life's failures are people who did not realize how close they were to succeed when they gave up."    I decided to hang on, telling myself, "I am not afraid of challenges and obstacles." I stayed on through months of uncertainty and insecurity. Finances ran low, and banks could not wait to get their dues. To add to all this, the banks even threatened to take all my vehicles. I felt I made a wrong decision to move there. I was now ready to face failure.    I was living against all hopes, believing that something good would happen. After 2 months the war ended. My persistence paid off: people started flooding back and the car bookings picked up, five times over.    Success comes to the one who dares, even after failure, to think positively and look forward confidently. After all, it is only the experience that makes a man tough. Failure does not mean you will never make it. It means that it will take a little longer. It provides us with a learning experience.(1)The main method the author uses to support his understanding of his professor's viewpoint is ________. A. offering analyses                                              B. providing explanationsC. making comparisons                                       D. giving examples(2)How did the author feel when the war between Iraq and Kuwait broke out? A. Unconfident                          B. Indifferent                          C. Nervous                          D. Calm(3)What does the underlined phrase "water down" in the 4th paragraph probably mean? A. get rid of                 B. smooth away                 C. make less forceful                 D. improve on(4)The author's purpose of writing the passage is most likely to ________. A. inform                           B. persuade                           C. describe                           D. entertain【答案】 (1)D(2)A(3)C(4)B 【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,作者的教授曾经说过,任何害怕失败和害怕面对挑战的人永远都不会尝到成功的滋味。

      作者当时不以为然当,直到自己亲身经历了失败和挑战后,作者才意识到人们面对挑战或失败时要大胆应对,保持积极的心态 (1)考查推理判断一开始介绍了作者的教授提出的一个观点,但是作者当时不以为然,直到在今后实际生活中真正遇到了失败或挑战时才认识到了教授的观点下文主要通过自己的亲身经历阐述了自己的观点,即通过举例说明的方式 (2)考查推理判断根据第四段中的“I was no exception. I thought of running away.”我也不例外我想过逃跑;以及第五段中的“I felt I made a wrong decision to move there. I was now ready to face failure.”我觉得搬到那里去是一个错误的决定我现在准备好面对失败了可知当伊拉克和科威特之间的战争爆发时,作者感到没有信心 (3)考查词义猜测根据第四段中的“things become difficult, and every effort seems to bring disappointment, it can be tempting to lower your expectations or even”可知当事情变得困难,每一次努力似乎都会带来失望,它可能会降低你的期望,甚至降低你的目标和抱负。

      故可推测划线短语意思为"削弱",与C选项含义接近 (4)考查推理判断根据最后一段中的“Success comes to the one who dares, even after failure, to think positively and look forward confidently. After all, it is only the experience that makes a man tough. Failure does not mean you will never make it. It means that it will take a little longer. It provides us with a learning experience.”成功属于那些即使在失败之后仍敢积极思考并充满信心地展望未来的人毕竟,只有经历才能使人坚强失败并不意味着你永远不会成功这意味着它将花费更长的时间它给我们提供了一个学习的经验可知作者写这篇文章的目的是劝说人们面对挑战或失败时要大胆去对应,保持积极的心态即作者写这篇文章的目的是说服别人 【点评】本题考点涉及词义猜测和推理判断两个题型的考查,是一篇人生感悟类阅读,要求考生根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。

      2.阅读理解     Olympic National Park, with its temperate rainforests and breath-taking views, exerts a natural pull on many Pacific Northwestemers. But Seattle writer Rosette Royale found it repellent. To Royale, the park seemed like a damp, dirty and unpleasant place. "I couldn't figure out why anyone would want to carry a 50-pound pack into the wilderness and camp there for days," he said. "It didn't make sense."    Then he met Bryant Carlin, a vendor (小贩) for Real Change, the Seattle weekly sold on the street by vendors who are homeless or low-wage earners. He was also a skilled outdoorsman and a nature photographer who would take weeks-long photographic journeys to the park. The two men connected in the fall of 2011 when Royale interviewed Carlin for a feature story in Real Change about 。

      点击阅读更多内容
      关于金锄头网 - 版权申诉 - 免责声明 - 诚邀英才 - 联系我们
      手机版 | 川公网安备 51140202000112号 | 经营许可证(蜀ICP备13022795号)
      ©2008-2016 by Sichuan Goldhoe Inc. All Rights Reserved.