
四川省2019春中考英语二轮复习 完形填空+短文填空.doc
4页四川2019春中考英语:完形填空+短文填空(限时:25分钟)Ⅰ.完形填空 There once was a master who went to India. In those times, we didn’t have airplanes or many kinds of transportation that we do now. So the master went to India 1 . And when he got there, he saw a lot of fruit. In India, people have plenty of fruit to sell, but much of it is 2 because they can’t grow much 3 the water situation. Then he saw one basket—a big basket of some very red, long fruit. And it was the cheapest in the shop, not expensive at all. So he 4 and asked, “How much per kilo?” The shopkeeper said, “Two rupees(卢比).” Two rupees in India is 5 ; it’s like dirt(尘土). So he bought a kilogram of the fruit and started eating it. But after he ate some of it, his 6 watered, his mouth watered and burned, his eyes were burning, his head was burning and his face became 7 . As he coughed terribly, he 8 up and down, saying, “Ah!” But he still continued to eat the fruit! Some people who were looking at him shook their heads and said, “You’re crazy, man. Those are chillies(辣椒)! You can’t eat so many; they’re not good for you! People use them 9 a condiment(作料), but only a little bit to put into food for taste. You can’t just eat them by the handful like that; they’re not 10 !” But the silly master said, “No, I can’t stop! I paid money for them, 11 now I’ll eat them. They’re my 12 !” And you think that master was silly, right? Similarly, we sometimes do a lot of things like that. We still continue just because we’ve 13 money, time, efforts and love into it, just like the man who ate the chillies and felt so bad but couldn’t stop because he didn’t want to waste the money he’d paid. So 14 you lose something, let it go and move on. That’s better than continuing to 15 . 1.A.by air B.on foot C.by taxi D.by car2.A.delicious B.cheap C.expensive D.fresh3.A.because of B.with the help ofC.in need of D.as a result4.A.got up B.went upC.turned up D.looked up5.A.something B.nothingC.everything D.anything6.A.eyes B.ears C.arms D.hands7.A.sad B.ugly C.red D.cold8.A.searched B.climbed C.jogged D.jumped9.A.as B.for C.to D.with10.A.medicine B.vegetablesC.fruit D.food11.A.instead B.and C.but D.or12.A.money B.food C.fruit D.drink13.A.joined B.spent C.paid D.put14.A.as if B.ever sinceC.even if D.so that15.A.fight B.fail C.try D.loseⅡ.短文填空 Christmas, which falls on December 25 every year, is the most important festival in the West. During Christmas, a big fat man 1. a red suit usually takes center stage. His name is Santa Claus. He 2. (住在) the North Pole and sends presents to children in a magic sled(雪橇) that is pulled by flying reindeer(驯鹿). It sounds crazy, but Santa Claus is very popular. Small children around the 3.w even leave food out for Santa and his reindeer on the night before Christmas. When they 4. (醒来) in the morning, some of the food is eaten and there are presents under the Christmas tree. As you 5. (成长) you learn that Santa is not real. In fact, it is just your parents. I was about 7 or 8 years old when I figured it out for 6.m . But that doesn’t stop people celebrating Christmas in 7. same way. So where did Santa Claus 8. (来自)? Santa was actually a real man called Saint Nicholas, which sounds very similar to Santa Claus. He was 9.b about 2,000 years ago. He was a very kind priest(神父) 10. would travel around the country to help people, giving gifts late at night. He did not like to be seen giving gifts, so children were encouraged to 11. (去睡觉) quickly. Nothing has changed today, with Santa Claus not visiting 12. all the children are asleep. The United States version(版本) of Santa Claus was 13.s when Dutch settlers(荷兰移民) arrived about 400 years ago. They called him Sinter Klaas and that was 14. [ˈsləʊlI] changed to Santa Claus over the years. Once big panies like Coca Cola began to 15.u Santa Claus in their advertisements, he quickly became a symbol of Christmas. 参考答案Ⅰ.[主旨大意] 本文是一篇记叙文,文章通过一位大师为了不浪费金钱,吃掉全部辣椒,使自己辣得全身冒火的故事,告诉我们要学会适时舍弃的道理。
1.B 根据上文“In those times, we didn’t have airplanes or many kinds of transportation that we do now.”可知,当时没有什么交通工具,所以他“步行”去印度 2.C 根据本段最后一句“And it was the cheapest in the shop, not expensive at all.”可知,这里表示水果很“贵” 3.A 考查短语辨析because of意为“因为”,表示原因;with the help of意为“在……的帮助下”; in need of意为“需要”; as a result意为“结果”由句意可知选A4.B 结合上下文可知,此处表示“走上前去询问”go up表示“走上前”,符合文意 5.B 根据下文“it’s like dirt(尘土)”可知,两卢比不算什么nothing意为“没有什么”,符合文意6.A7.C 联系前后句可知,吃了辣椒整个头部像着火了一样,面红耳赤 8.D 当他咳嗽得厉害时,他跳上跳下jump up and down意为“跳上跳下” 9.A 句意:人们把它们作为一种作料用,但是为了调味仅仅在食物里放一点。
10.C 根据上文“But he still continued to eat the fruit!”可知,这位大师认为这是一种“水果” 11.B “I paid money for them”和“now I’ll eat them”之间是顺承关系and表示顺承关系,符合文章的逻辑12.A 根据前句可知,这位大师花钱买了这些辣椒,他认为这就是他的“钱” 13.D 句意:我们仍然继续(做傻事)仅仅是因为我们已经把钱、时间、努力和爱投入其中了put…into…表示“把……投入……”,为固定搭配14.C 句意:所以即使你失去了一些东西,放手吧,继续前进even if意为“即使”,符合句意 15.DⅡ.1.in/wearing 2.lives in 3.。












