
高二英语阅读理解专题训练答案及解析.doc
35页高二英语阅读理解专题训练答案及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Climbing Without Ropes The popular image of the mountain climber is of a person carefully climbing a steep cliff with a network of safety ropes, but it is not the only kind. Many climbers now enjoy bouldering. It's more accessible and better for the environment.What is bouldering?Bouldering is a sport that involves climbing on, over, and around boulders up to approximately twenty feet above the ground. Participants employ no safety ropes.Why boulder?•improve your climbing skills by focusing on basics•places to climb, such as climbing walls at gyms and parks, easy to find•less time commitment to bouldering than to mountain climbing•intellectual and physical enjoyment as one solves problemsBouldering Termscrimp: a very small handholdfoothold: a place where one may place a foot to aid in climbing boulderjug: a very large handhold that is easy to useproblem: The path up a boulder is referred to as the “problem” that one must solve. The “solution” is the sequence of moves one makes up and over a boulder. Here is an example of a climber addressing a bouldering problem. Figure 1: The climber has two routes she could take, one to the left and one to the right. The left one appears easier because it has a jug within easy reach, but look what happens if she chooses that direction. She gets stuck on the rock and has to go back down. Sometimes that is even difficult than going up. Figure 2: The climber takes the one to the right this time. using a foothold and placing her right hand in a crimp, she is able to life herself up and locate other handholds. After only a few moves, she is able to throw her leg over the top of the boulder and pull herself up.(1)According to the passage, bouldering ________. A. is an indoor sport B. has no safety protectionC. needs maps and equipment D. is a steep cliff climbing(2)Bouldering becomes popular because ________. A. it challenges the limits B. it costs lessC. it builds minds and bodies D. it is a team game(3)According to the example, the right route is ________. A. a shortcut B. a dead end C. tough but to the top D. lined with jugs【答案】(1)B(2)C(3)C 【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍没有安全绳的攀岩运动。
登山者的流行形象是用一根安全绳,一个人小心翼翼地爬上陡峭的悬崖,但这并不是唯一的一种许多登山者现在都喜欢抱石它更容易接近,也更适合环境1)考查细节理解根据What is bouldering?部分中的“Participants employ no safety ropes.”可知,bouldering没有安全感2)考查细节理解根据Why boulder?部分中的“improve your climbing skills by focusing on basics places to climb, such as climbing walls at gyms and parks, easy to find less time commitment to bouldering than to mountain climbing intellectual and physical enjoyment as one solves problems”可知,Bouldering变得受欢迎是因为它建立了精神和身体上的快乐3)考查细节理解根据“Figure 2:The climber takes the one to the right this time. using a foothold and placing her right hand in a crimp, she is able to life herself up and locate other handholds. After only a few moves, she is able to throw her leg over the top of the boulder and pull herself up.”可知,根据这个例子,右边的路线是艰难的,但能达到顶峰。
故选C点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,结合题目要求,选出正确答案2.阅读理解 Basic information about three classical movies 1 Forrest Gump "Stupid is as stupid does," says Forrest Gump (played by Tom Hanks in an Oscar-winning performance) as he discusses his relative level of intelligence with a stranger while waiting for a bus. Despite his sub-normal IQ, Gump leads a truly charmed life, with a ringside seat for many of the most memorable events of the second half of the 20th century... (Click here to show more) Rating: PG-13 (Under 13 requires accompanying parent or adult guardian) Genre: Comedy, Drama, Romance Directed By: Robert Zemeckis Written By: Eric Roth In Theaters: Jul 6, 1994 Wide On Disc/Streaming: Aug 28, 2001 Box Office: $ 330,000,000 Runtime: 142 minutes Studio: Paramount Pictures 2 Rain Man Self-centered, avaricious Californian Charlie Babbitt (Tom Cruise) is informed that his long-estranged father has died. Expecting at least a portion of the elder Babbitt's $ 3 million estate, Charlie learns that all he's inherited is his dad's prize roses and a 1949 Buick Roadmaster. Discovering that the $ 3 million is being held in trust for an unidentified party, Charlie heads to his home town of Cincinnati to ascertain who that party is…(Click here to show more) Rating: R(Under 17 requires accompanying parent or adult guardian) Genre: Drama Directed By: Barry Levinson Written By: Ronald Bass, Barry Morrow, David Rayfiel, Barry Levinson In Theaters: Dec 16, 1988 Wide On Disc/Streaming: Jan 1, 2000 Runtime: 133 minutes Studio: MGM 3 The Shawshank Redemption In 1946, a banker named Andy 。












