
高二英语阅读理解专项训练及答案及解析(共34页).doc
34页精选优质文档-----倾情为你奉上(英语)高二英语阅读理解专项训练及答案及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解 Just a few years out of law school, I decided that I wanted to write fictions. The only thing I had ever published before was a law-review article. I had made great efforts to write when I came home at night after work, but I was too tired. I decided to quit my job. I began my new life on a February morning. I sat down at my kitchen table at 7:30 am and made a resolution. Every day I would write until lunchtime. Then I would lie down on the floor for 20 minutes to rest my mind. After that, I would return to work for a few more hours. In my first year, I sold two stories. Then I wrote a novel, but I thought it wasnt good enough, so I ended up putting it in a drawer. My second novel, Billy Lynns Long Halftime Walk, was published to glowing reviews and received the National Book Critics Circle Award for fiction. My success sounds like a familiar story, but actually it was far from sudden. I quit my job, and for every story I published in those years, I had at least 30 rejections. The novel that I put away in the drawer took my four years. My breakthrough came in 2006, 18 years after I first sat down to write at my kitchen table. Sometimes genius (天才) is just the thing that comes out after 20 years of working at your kitchen. Also, doing something truly creative requires the energy of youth. Orson Welles made his masterpiece, Citizen Kan, at 25. T. S. Eliot wrote The Love Song of J. Afred Prufrock at 23.(1)When did the author decide to devote himself to writing fictions? A.When he was tired from his work.B.Straight after graduation from law school.C.On being informed his law-review article came out.D.When his hobby was disturbed by his work.(2)We can infer from the second paragraph that the author . A.led a wealthy lifeB.arranged his life reasonablyC.was too diligent to relax himselfD.remained single(3)What does the author mainly intend to tell us in this passage? A.Failure is the mother of success.B.A bird in the hand is worth two in the bush.C.It is never too old to learn.D.It is the first step that costs troublesome.(4)Why did the author give the example of Orson Welles and T. S. Eliot? A.To make a comparison between them and himself.B.To show creativity needs energy and efforts.C.To persuade the readers of their great talents.D.To recommend their two masterpieces.【答案】(1)D(2)B(3)A(4)B 【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者通过讲述自己成功的经历,进一步证实了“失败是成功之母”的道理。
1)考查细节理解根据第一段中的“I had made great efforts to write when I came home at night after work, but I was too tired. I decided to quit my job.”可知,当他的爱好被他的工作打扰时,作者决定投身于写作小说2)考查推理判断根据第二段中的“I began my new life on a February morning. I sat down at my kitchen table at 7:30 am and made a resolution. Every day I would write until lunchtime. Then I would lie down on the floor for 20 minutes to rest my mind. After that, I would return to work for a few more hours.”可知,我们可以从第二段推断出作者合理安排了他的生活3)考查目的意图根据第四段中的“My success sounds like a familiar story, but actually it was far from sudden. I quit my job, and for every story I published in those years, I had at least 30 rejections. The novel that I put away in the drawer took my four years. My breakthrough came in 2006, 18 years after I first sat down to write at my kitchen table.”可推知,失败是成功之母。
故选A4)考查推理判断根据最后一段中的“Sometimes genius (天才) is just the thing that comes out after 20 years of working at your kitchen. Also, doing something truly creative requires the energy of youth. Orson Welles made his masterpiece, Citizen Kan, at 25. T. S. Eliot wrote The Love Song of J. Afred Prufrock at 23.”可知,作者引用Orson Welles and T. S. Eliot的例子是为了要表现出创造力需要能量和努力点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和目的意图三个题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确掌握捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,选出正确答案2.阅读理解 Basic information about three classical movies 1 Forrest Gump "Stupid is as stupid does," says Forrest Gump (played by Tom Hanks in an Oscar-winning performance) as he discusses his relative level of intelligence with a stranger while waiting for a bus. Despite his sub-normal IQ, Gump leads a truly charmed life, with a ringside seat for many of the most memorable events of the second half of the 20th century... (Click here to show more) Rating: PG-13 (Under 13 requires accompanying parent or adult guardian) Genre: Comedy, Drama, Romance Directed By: Robert Zemeckis Written By: Eric Roth In Theaters: Jul 6, 1994 Wide On Disc/Streaming: Aug 28, 2001 Box Office: $ 330,000,000 Runtime: 142 minutes Studio: Paramount Pictures 2 Rain Man Self-centered, avaricious Californian Charlie Babbitt (Tom Cruise) is informed that his long-estranged father has died. Expecting at least a portion o。












