
2016全国卷I听力试题答案及解析.docx
10页2016年高考英语听力(新课标1卷)试题及答案解析第一节听下面5段对话每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅 读下一小题每段对话仅读一遍1. What are the speakers talking about?A. Having a birthday party.B. Doing some exercise.C. Getting Lydia a gift.2. What is the woman going to do?A. Help the man.B. Take a bus.C. Get a camera.3. What does the woman suggest the man do?A. Tell Kate to stop.B. Call Kate ' s friends.C. Stay away from Kate.4. Where does the conversation probably take place?A. In a wine shop.B. In a supermarket.C. In a restaurant.5. What does the woman mean?A. Keep the window closed.B. Go out for fresh air.C. Turn on the fan.第二节听下面5段对话或独白。
每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置 听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出 5秒钟的作答时间每段对话或独白读两遍听第6段材料,回答第6、7题6. What is the man going to do this summer?A. Teach a course.B. Repair his house.C. Work at a hotel.7. How will the man use the money?A. To hire a gardener.B. To buy books.C. To pay for a boat trip.听第7段材料,回答第8、9题8. What is the probable relationship between the speakers?A. Schoolmates.B. Colleagues.C. Roommates.9. What does Frank plan to do right after graduation?A. Work as a programmer.B. Travel around the world.C. Start his own business.听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why does the woman make the call?A. To book a hotel.B. To ask about the room service.C. To make changes to a reservation.11. When will the woman arrive at the hotel?A. On September 15.B. On September 16.C. On September 23.12. How much will the woman pay for her room per night?A. $179.B. $199.C. $219.听第9段材料,回答第13至16题13. What is the woman ' s plan for Saturday?A. Going shopping.B. Going camping.C. Going boating.14. Where will the woman stay in Keswick?A. In a country inn.B. In a five-star hotel.C. In her aunt ' s home.15. What will Gordon do over the weekend?A. Visit his friends.B. Watch DVDs.C. Join the woman.16. What does the woman think of Gordon orm ing (weekend?A. Relaxed.B. Boring.C. Busy.听第10段材料,回答第17至20题。
17. Who is Wang Ming?A. A student.B. An employer.C. An engineer.18. What does the speaker say about the college job market this year?A. It ' s unpredictable.B. It ' s quite stable.C. It ' s not optimistic.19. What percentage of student job seekers have found a job by now?A. 20%B. 22%.C. 50%.20. Why are engineering graduates more likely to accept a job?1 . They need more work experience.8 . The salary is usually good.9 . Their choice is limited.参考答案:1-5: CBACA6-10: CBAAC11-15: BBCAB16-20: BACAB录音原文及答案解析:Text 1W: What are we going to get for Lydia ' s birthday?M: How about a pair of running shoes?W: You know she hates doing exercise.M: Then I guess we can buy her a birthday cake.10 答案为C。
此题为主旨大意题,略有难度根据材料中男士和女士的对话内容,可知此对话的主旨是讨论为 Lydia买什么生日礼物,故选 CoText 2M: Excuse me. Do you have time to help take a picture of us?W: Oh, I ' m sorry. I ' ve got to catch a bus.M: That ' OK.11 答案为Bo此题为简单的行为推断题根据材料中女士的话 "I' ve got to catch a bus可推知女士要去赶公交车,故选 BoText 3M: It really annoys me when Kate calls her friends during office hours.W: If I were you, I would tell her to stop.M: Maybe you ' re right. I will talk to her sometime.12 答案为A此题为事实细节题,难度不大根据材料中女士的话 “IfI were you, I would tellher to stop.可知女士建议男士告知 Kate停止在工作时间给朋友们打,故选 A。
值得注意的是,女士使用的是通常用来提建议的虚拟句式Text 4M: Here ' s the menu, Madame. Would you like something to drink?W: Yes, please. May I see the wine list?M: Certainly. Here you are.13 答案为C此题为地点推断题, 略有难度根据材料中的关键词 menu, drink, wine list 可 推知此对话发生在饭店, 故选C错误选项A来自材料中女士所说 "May I see the wine list? "的语音干扰Text 5M: We need to have some fresh air. Do you mind my opening the window?W: As a matter of fact, I ' m feelicgld . bit14 答案为A此题为观点态度题,略有难度材料中男士问 “Do you mind my opening the window?"女士回答道 "As a matter of fact, I ' m feeling abtcod;士希望男'士不要开窗户,故选AoText 6M: Guess what I ' ll be doing this summer? W: What?M: I'm going to work at the Riverside Hotel.W: What exactly will you be doing?M: Let ' s see. I ' ll be doing some small repairs inside and outside the hotel. I ' ll be cuttingrass and taking care of the flowers.W: Sounds interesting. What ' s the pay?M: Well, uh …about fifteen dollars an hour, five hours a day , and Sunday free.W: That ' s good money. What are you going to do with it?M: I ' ll pay for the textbooks for next term.15 答案为Co此题为简单的事实细节题。
根据材料中男士的话 "I' m going to work at theRiverside Hotel.可知答案选 C16 答案为Bo此题为事实细节题根据材料中男士的话 "I' ll pay for the texooks for nextterm."可知男士要用这笔钱来买书正确选项由原文 "pay for the textbooks同义转'述而来Text 7M: Hi, Sue. How ' s it going?W: Oh, hi, Frank, just fine. How are your classes?M: Pretty good. I ' m glad this is my last term here, though.W: Why is that? I thought you were enjoying school.M: I was. But now I ' m getting tired of it. I ' m ready for the real world.W: What are y。












