
2021年沈阳中考英语真题及答案.pdf
18页2021年沈阳市初中学业水平考试英语试题试题满分100分 , 考试时间100分钟注意事项:1 . 答题前, 考生须用0.5mm黑色字迹的签字笔在本试题卷规定位置填自己的姓名, 准考证号;2 . 考生须在答顾卡上作答, 不能在本试题卷上作答, 答在本试题卷上无效;3 . 考试结束, 将太试题卷和答题卡一并交回;4 . 本试题卷包括七道大题, 59道小题, 共 8 页如缺页, 印刷不清, 考生声明第一部分选择题( 三大题;共38分)一、单项填空( 共 10小 题 , 每小题0.5分;满分5 分)从 A、B、C、D 中选出可以填入空白处的最佳选项1. Lin Tao plays guitar in the school band.A. a B. an C. the D .不填2. Jack is only four years old He is too young to look aft er.A. herself B. itselfC. yourself D. himself3. Bill has a great of humour and often makes people laugh.A. sense B. excuse C. pride D. dream4. A candle does not produce as light as a light bulb.A. many B. much C. few D. little5. Tomorrow I m flying to Beijing. I there for the following three weeks.A. am B. have beenC. will be D. way6. Tom's old computer ran fast five years ago, but little by little it really slow.A. looked B. became C. sounded D. stayed7. A team was in the company to look into the problem.A. set up B. caught upC. taken up D. lighted up8.y ou want to watch television, I will turn it off now.A. Since B. As C. Until D. Unless9. — Do you know一In the 1960s.A. where Havoc in Heaven was createdB. when Havoc in Heaven was createdC. where was Havoc in Heaven createdD. when was Havoc in Heave created10. —To enjoy your holiday, you'd better find some ideas for a short trip in a travel guide.A. That's a good ideaB - YouYe welcomeC • It doesn't matterD • Don*t worry二、完形填空( 共 15小 题 , 每小题1 分:满 分 15分)阅读短文, 掌握其大意, 然后从A、B、C、D 中选出可以填入空白处的最佳选项。
Billy's mom had been asking him to clean the attic ( 小阁楼) for months.One Saturday, Billy was bored anddecided it was 11 to get the job done. He walked up the dirty stairs, 12 the old door, and got right to work.As Billy looked through boxes, Walked through papers 13 did some cleaning, he found all kinds of littletreasures.He found old toys, many books and funny pictures of his parents.The pictures were taken 14 theywere younger. Billy found some of his own toys and clothes from when he was much ] 5, He smiled. The atticcertainly had lots of stories to 16 about his family.A small wooden box, lying in the far corner of the attic, caught Billy*s 17 . He went over and opened it. Init he found some old papers. One looked like a 18 . He took it out.Ashe looked 19 at it, Billy discoveredthat the map showed a house—his house! Then Billy searched for where the map 20 ... and realized it was tohis own bedroom!He ran back down the stairs with the map 21 his hand. He was very excited now and sped into his roomto find what he was sure would be a wonderful surprise.As he opened the door to his room, he smelled his 22thing in the world: banana nut cakes.There » on the corner of his desk, was a plate of warm cakes and a tall glass ofcold milk. Beside the plate was a 23 from his mom. "Thank you for 24 the attic, ” it said. "TI hope you enjoythis little 25 tool! Love,11.A. chanceB. timeC. turnD. choice12. A. lockedB. closedC. openedD. painted13. A. orB. butC. soD. and14. A. whenB. thoughC. becauseD. how15. A. olderB. tallerC. slowerD. younger16. A. tellB. careC. worryD. think17. A. armB. eyeC. earD. leg18. A. cardB. letterC. mapD. photo19. A. sadlyB. closelyC. carelesslyD. proudly20. A. put upB. set offC. led toD. took away21. A. by22. A. favourite23. A. picture24. A. cleaning25. A. toyB. underB. importantB.bookB. emptyingB. treasureC. inC. interestingC. diaryC. buildingC. bananaD. ofD. popularD. noteD. searchingD. desk三、阅读理解( 共 12小 题 , 每小题1.5分;满 分 18分)阅读短文, 然后根据其内容从A、B、C、D 中选出最佳选项。
AFamous Landmarks■The Great Wall of China wasbegun in 214 B. C. It was built forpreventing the enemies. It is thelargest building ever built. We cansee it from space.The Taj Mahal in India was builtbetween 1630 and 1652.। It is a grave for the wife of anIndian prince. It attracts lots ofvisitors every year.■The Colosseum in RomeWas opened in 80 AD. It wassometimes filled with waterfor ship battles.The Eiffel Tower in Pariswas completed in 1889. Itwas built for the1 OOmanniversary ( 周年纪 念 日 ) of the FrenchRe volution( 革命) .26. If you'd like to visit the Colosseum in Rome, you should go toA. China B. France C. India D. Italy27. How long did it take Indians to build the Taj Mahal?A. Nearly 80 years. B. Almost 100 years.C. About 22 years. D. Around 214 years.28. Which building has nothing to do with fights?A. The Great Wall.B. The Colosseum.C. The Taj Mahal. D. The Eiffel Tower.29. The description of the landmarks tells us that.A. the Great Wall is the biggest building ever builtB. the Colosseum was opened to the public in 80 B. C.C. the Taj Mahal was built for an Indian princeD. people built the Eiffel Tower to remember ParisBHello everyone My name is George Smith and Fve been a journalist( 新闻记者) for 30years. Yes, thafs a longtime, isn * t it? Fm going to talk to you today about choosing journalism as a carer.I always wanted to be a journalist. I started a newspaper at school and worked on a student newspaper atuniversity. I got a job as a journalist as soon as I finished university and I love my job till todayJournalism is not for everyone.How can one be a good journalist?You need to write well.You need to write in a way that is interesting to your audience.As a journalist, you willhave to write fbr different audiences, so you need to be able to change your style as well.Journalists work very hard. It doesn't matter if you are abroad, writing about a war or at home writing aboutlocal news. Journalists work long days and it can be very hard to find time to have a holiday.You also need to be strong.What do I mean by that? Well, not everyone will like what you write. Sometimespeople will say bad words about your work. You can't be angry with these people. You have to try to take no noticeof them and keep working.You have to be good at talking to people too. Journalists find out most of their information by talking topeople. Not everyone wants to talk to a journalist so you need to get people to trust you.Being a journalist is a hard but great job. Now, are there any questions?30. We can infer ( 推断)that George Smith always wanted to be a j o u r n a l i s t .A. when he was a young childB. after he finished university.C. until he had a good holidayD. before he wrote about a war31. “To become a good journalist, you s houl d»A. write funny thingsB. talk about local news.C. be mad with people.D. make people trust you32. George Smith thinks his job is.A. easy but boringB. worrying but niceC. interesting but badD. difficult but great33. What is the best title of the text?A. A lovely person B. A strong manC. long career D. A writing skillCDo you know that the falcon( 猎鹰)is among the fastest animals in the world? Itcan fly at a speed of about 200 miles per hour. You might think a bird that could flyso fast would be safe from most types of danger. Unfortunately, that is not true. By the 1970s, they had already beenendangered. What was causing the number of falcons to drop so quickly?In America, a pesticide, a chemical, called DDT was harming the falcon called DDT is no longer used.Thenumber of falcons is rising now.One unusual thing about falcons is that they like to make their nests ( 巢) in high places. In nature, they oftennest on mountaintops and on the sides of cliffs ( 悬崖) .Falcons hat so got used to life in cities.They nest on tallbuilding oand bridges in cities.The height of there nests is from 50to 200 feet in the air.They also like to return to the same nesting place every year.Both the mother father falcons help to raise thebabies. The mother stays more time in the nest. The father and brings back food for her and the babies.Many people all around the country work very hard to help falcons live to adulthood. There are even videocameras fixed up in many places.This way, people can make sure 'at the birds and their eggs stay protected.Falconsare lucky to have so many people who keep an eye on them.34. What does the underlined word “pesticide“ mean in Chinese?A .流感 B .杀虫剂 C .枪支 D .捕猎网35. According to the text, we know that.A. falcons fly so fast that nothing can hurt themB. falcons suddenly died out in the year 1970C. people can't find falcons' nests in citiesD. baby falcons are brought up by their parents36. What *s the author's attitude towards the future of falcons?A. Nervous. B. Hopeful. C. Curious. D. Unsure37. In which section( 版) of a newspaper can we probably read the text?A. Sports. B. Life. C. Science. D. Business第二部分 非选择题( 四大题; 共 62分)四、回答问题( 共 5 小 题 , 每小题2 分:凋 分 10分)阅读图文, 然后根据内容回答所提问题。
We often write short messages to family members, friends or classmates to remind them aboutsomething.Short messages are often written clearly in a few words. Here is an example.18 SeptHi Jimmy,This is to remind you about our basketball game tomorrow evening.ril meet you outside the chib at 8 p.m.Don't forget to wear your basketball shoes.See you there!Simon38. Why do we often write short messages to people?39. What is a short message usually like?40. Who does Simon write the short message to?41. Where will they meet at 8 p.m.?42. Will they have their basketball game on 18 September?五、阅读填空( 共7 小 题 , 每小题1 分;满分7 分)阅读短文, 然后用短文括号中所给词的适当形式填空。
Jingzhe, or the “awakening of the insects^^ often tails in March in China.The beginning of March 43 (bring) some unusual weather, as temperatures rise and rainfall comes withthunderstorms ( 雷雨). According to classic Chinese writings, this thunder would wake up insects that hadhibernated ( 冬眠)for the winter. 44 (Them) would rise up from the earth and many other animals would alsomake their 45 (one) appearance of the year. Soon, peach flowers would come out » while birds would sing46 (happy) from tree branches.Chinese farmers place great importance on jingzhe, since it marks the start of plowing( 春耕), one of the47 (busy) times for farmers.Spring 48 (consider) to be the most valuable time of the year for farming.At the beginning of the year,farmers plow the soil.giving crops the best possible environment.Another jingzhe tradition is eating 49 (pear). It is thought to be healthy to do so when the weather ischanging六、综合阅读( 共10小 题 , 每小题2 分;满分20分)阅读短文, 然后按要求完成第50—59小题。
AJason is interested in China.He has found some information about Chinese culture.The abacusThe abacus was perhaps the earliest type of computer.People (A) start using it more than 4, 000 years ago todo maths. It was used in ancient China.Rome,Egypt and Greece. Today (B)一些人仍然使用它.Kungfu“Kung fif' is the popular name given to Chinese martial arts in the West. It refers to anumber of different typesof fighting that have developed (C) more ihan hundreds of years in China. These different styles are oftencalled “schools”. One of the most famous schools is the Shaolin School. It comes ( D) t he Shaolin Templeat Songshan in Henan Province.TCMToday when people in the West need medical help, they often c h o o s e ( E ) "new" kind of medicinethat is actually quite old.They choose traditional Chinese medicine (TCM).TCM uses many different kinds of treatments.Herbal medicines are used, for example, tohelp bring balance topeople. (F)Many of the treatments used in TCM have helped people for thousands of years. People can use Chinesemedicine for almost any sickness they have.50 . 写出文中画线部分(A)和(C)的同义词或近义词:;51 . 将文中画线部分(B)译成英语:52 . 在文中(D)和(E)的空白处填入适当的单词::53 . 将文中画线部分(F)改写为:Many of the treatments used in TCM have helped people thousands ofyear s.54 . 从文中找出两个与中国文化相关的名称:; .BFor years, people thought that sleep was unimportant and inactive.Today, we know that sleep is important forgood physical and mental( 精神的)health. We have also learned that while a person is asleep, the brain is veryactive.®By doing this they have learned that there are five stages of sleep. Stage one sleep is very light. During thistime, a person wakes up easily. As we move into stage (A), our eyes stop moving and our brain wavesmove more slowly. During stages three and four (often called 'deep sleep'), it is very hard to wake up aperson.During this time Ihe body repairs itself and makes more cells ( 细胞). In children and young adults, the bodymakes a chemical used for growing. In the next stage —REM sleep- we begin to breathe faster and our eyes movearound quickly, but (B)我们的身体不动.During this stage, we dream.The amount of sleep each person needs is different.and is often connected to age.②(C) In general, babiesneed fifteen to sixteen hours of sleep a day. Children and teenagers need nine to ten hours »while adults need six toeight.Over time.not having enough sleep — especially deep and REM sleep-can cause one to become sick moreeasily. Doctors also think that REM sleep is very important for learning, thinking.and memory.®Scientists are continually leaning more (D) sleep 5 but one thing they know for sure is this: forhumans, it is as important as food and water.55 . 在文中(A)和(D)的空白处填入适当的单词: ;56 . 将文中画线部分(B)译成英语:57 . 将文中划线部分(C)改写成:In general,babies need to fifteen to sixteen hours a day.58 . 将“To understand sleep, scientists study brain waves”填入文中, 123 三处最佳的位置是:59 . 从文中找出能说明本文主旨大意的中心词:七、阅论与表达( 共2 节 , A 节 5 分 , B 节 20分;满分25分)A)阅读短文, 饮后根据其内容从方框中选出可以填入空白处的短语。
all through the year any more got up in the trucks the more moneyWhen I was a child. I lived on a fruit farm. We had lots of pear trees and some apple trees.We had to help myfather 1In late summer, the fruit was ready to be picked.At that time of year, we 2 at 4: 30 in the morning, startednicking at 5 : 00 and carried on working until late afternoon, My mother brought lunch for us At the end of the day,we were all tired and sleepy!My father got some workers to help pick the fruit. The more fruit they picked, 3 they were paid Lots ofthem loved eating free fruit. However, in the beginning.they would eat so much fruit that they would not want toeat 4 for a long time!At night, the trucks took the fruit to the markets to be sold Sometimes we rode 5 to the city. For farmboys, that was a very exciting time!B) 假定你是李华, 为了鼓励同学们积极参加劳动, 获得足够的生活技能去面对成长道路上的挑战, 学校英文社团请你写一封倡议信。
内容包括:1 •倡议的原因;2 . 倡议的内容( 如做家务、参加学校劳动、参与社会劳动等) ;3 . 发出倡议 注意】1 . 词数80—100开头已为你写好, 不计入总词数:2 . 短文须包括所给内容信息, 可以适当增加细节, 以使行文连贯;3 . 作文中不要出现考生和相关人物的直实校名和姓名Dear fellow students,We will finally grow up someday, leaving our parents and facing the challenges in life.Yours,Li Hua2021年沈阳市初中学业水平考试英语试题解 析一、单项填空1 .C 【 解析】考查冠词的用法句意:林涛在学校的乐队里弹吉他J a 一 个 ( 不定冠词,常用以首字母以辅音音素开头的词汇) ;an 一 个 ( 不定冠词,常用以首字母以元音音素开头的词汇) ;th e 定 冠 词 ( 常表示特指限定) 根据空后的“guitar” 为西洋乐器可知其前需用定冠词,为固定用法2 .D 【 解析】考查反身代词辨析句意:杰克只有四岁,他太小了而不能照顾 o herself她自己;itself它自己;yourself你自己;himself他自己。
根据语境可知此处表示“ 杰克太小了而不能照顾他自己 ”因此要用反身代词himself3 .A 【 解析】考查名词词义辨析句意:比尔很有幽默 并且经常逗人发笑sense感觉;excuse借口;理由;pride自豪;dream梦想根据句中的"often makes people laugh” 可知此处表示比尔很有幽默感故选 Ao4 .B 【 解析】 考查形容词词义辨析 句意: 蜡 烛 产 生 的 光 不 如 灯 泡many许多的( 修饰可数名词复数) ;much许多的( 修饰不可数名词) ; few很少的,几乎没有的( 修饰可数名词复数) ; ; little少量的; 不多的( 修饰不可数名词) 根据常识可知此处表示“ 蜡烛产生的光不如灯泡多,排 除 C、D 项;结合句中的“light”为不可数名词,可知应用much进行修饰5.C 【 解析】考查动词的时态句意:明天我要飞往北京我将在那里_ _ _ _ _ _ 三个星期am 一般现在时; have been现在完成时; will be 一般将来时; was 一般过去时 根据句中的" the following threeweeks” 可知此处需用一般将来时。
故选CTom's old computer ran fast five years ago, but little by little it really slow.6.B 【 解析】 考查动词词义辨析句意:汤姆的旧电脑五年前运行得很快,但逐渐 很慢looked看,瞧;became变为,成为;sounded听起来好像;stayed停留;保持根据语境可知此处表示“ 电脑在用了五年之后运行变得很慢 ”故选B7.A 【 解析】考查动词短语辨析句意:公司 一个小组来调查这个问题set up建立;caught up追赶;taken up拿起;占用;lighted up点亮根据句中的"to look into the problem” 可知此处表示" 成立" 小组8.D 【 解析】考查从属连词词义辨析句意:你想看电视,我现在就关掉Since自从;既然;A s当;因为Until直到……为止Unless除非;如果不分析句子结构可知,前后为两个完整的句子,所以此处需要一个连词根据语境可知,此处指的是“ 如果你不想看电视,我现在就关掉 ”故选D9 .B 【 解析】考查宾语从句引导词句 意 “ 你知道 ” “ 在 20世纪60年代where Havoc in Heaven was created《 大闹天宫》是在哪里创作的;when Havoc in Heaven was created《 大闹天宫》 是什么时候创作的; where was Havoc in Heaven created《 大闹天宫》是在哪里创作的; when was Havoc inHeaven created《 大闹天宫》是什么时候创作的;宾语从句遵循陈述句原则,排除C、D 项;结合答语“In the1960s.” 可知此处应是对于《 大闹天宫》创作时间的询问。
故选B10.A【 解析】 考查情景交际 句意“ 为了享受假期, 你最好在旅游指南中找到一些短途旅行的想法That's a good idea 那是个好主意;You're welcome 不用客气; It doesn't matter 没关系; Don't worry 别担心根据上句中的"you'd better find some ideas for a short trip in a travel guide.” 可知此处应是对于对方提出建议的应答,结合备选项可知A 项符合语境二、完形填空【 主旨大意】本文是一篇记叙文文章讲述了比利在妈妈的多次要求下终于在某个无聊的周六决定打扫阁楼;在阁楼上他发现了一些自己之前用过的东西,这使他自己唤起童年的回忆并使他对阁楼进行了细致地打扫;在打扫中,置于阁楼角落的盒子中的一个地图引起了比利的注意,在地图的指引下,比利回到了自己的房子并且在桌子上发现了自己最喜爱的香蕉坚果蛋糕在便条的提示下,比利才发现地图是妈妈为感谢比利打扫阁楼而作的精心准备八11.B【 解析】命题角度:语境推断考查名词词义辨析句意:一个星期六,比利很无聊并且决定_____完成这项工作了。
chance机会;time时间;turn转变;次序;choice机会根 据 句 中 的 " Billy was bored” 及结合上句"Billy's mom had been asking him to clean the attic ( 小阁楼) for months.r> 可知此处表示比利认为完成打扫阁楼的时间到了12 .C 【 解析】命题角度:语境推断考查动词词义辨析句意:他走上脏乱的楼梯,破旧的门并且立刻工作locked 锁住;closed 关闭;opened 打开;painted ilj;描绘根据句中的"and got right to work” 可知此处表示打开破旧的门13 .D 【 解析】命题角度:逻辑推理考查连词词义辨析句意: 比利查看盒子、浏览文件 做清洁,他发现了各种各样的小宝贝o r或者;否 则 ( 表选择或让步) ;but但 是 ( 表转折) ;so 因 此 ( 表因果) ;and并且( 表并列) 根据语境可知, 空处前后句构成并列关系,应用连词and14 .A【 解析】 命题角度: 逻辑推理 考查连词词义辨析 句意: 这些照片是在他们年轻 拍的 w hen当……时;though虽然;尽 管 ( 表让步) ;because因 为 ( 表原因) ;how怎么样。
根据语境可知,空处需填连词来引导时间状语从句表示照片是在年轻的时候拍的,when符合此处用法,故选A15 . D 【 解析】命题角度:语境推断考查形容词词义辨析句意:比利发现了一些在他 时自己的玩具和衣服,他笑了older年长的;taller更高的;slower更慢的;younger更年轻的分析句意可知此处表示比利发现的衣服是他更小的时候穿过的16 . A 【 解析】命题角度:语境推断考查动词词义辨析句意:阁楼上肯定有很多故事去 有关他的家庭tell告诉;讲述;care关心;在意;worry担心;think考虑;思考根据句中的"stories” 可知此处表示阁楼上存在着许多讲述有关他家庭的故事17 .B 【 解析】命题角度:语境推断考查名词词义辨析句意:阁楼远处角落里的一个小木盒子吸引住了比利的 o arm手臂;eye眼睛;目光:ear耳朵;leg腿根据下句"He went over and opened it.” 介绍了比利走过去打开了它( 小木盒子) ,可知此处应是表示小木盒子吸引住了比利的目光,故选BI8.B 【 解析】命题角度:词汇复现考查名词词义辨析句意:其 中 一 张 看 起 来 像 一 张 。
card卡片;letter 信件;map 地图;photo 照片根据下文"As he looked L2 at it, Billy discovered that the map showeda house—his house!” 可知此处表示地图,此处为map的词汇复现19.B【 解析】命题角度:语境推断考查副词词义辨析句意:当比利 看它时. ,他发现地图上呈现了一所房子- - - - 他的房子! sadly伤心地;closely严密地:仔细地;carelessly粗心地;proudly自豪地根据句中的"Billy discovered that the map showed a house—his house!"介绍了比利从地图中辨认出了自家的房子,可知比利应是仔细地查看了地图20 . C 【 解析】命题角度:语境推断考查动词短语辨析句意:然后比利寻找地图_ _ _ _ ……意识到那是他自己的卧室! put up张贴;搭建; set off出发;动身; led to 导致;通向; took away拿走根据句中的"andrealized it was to his own bedroom" 可知此处应是表示比利在地图上寻找通向哪里。
故选C21 . C 【 解析】命题角度:语境推断考查介词词义辨析句意:他手 拿着地图跑回楼梯by通过;under在……下面;in在……里面;o f属于……的根据语境可知此处表示比利将地图拿在手里跑回楼梯22 .A 【 解析】命题角度:语境推断考查形容词词义辨析句意:当他打开房间的门时,他闻到了世界上他 东西:香蕉坚果蛋糕favourite最喜爱的;important重要的;interesting有趣的;popular受喜爱的 根据上句"He was very excited now and sped into his room to find what he was sure would be a wonderfulsurprise." 可知此处表示香蕉坚果蛋糕时是比利最喜爱的东西23 .D 【 解析】命题角度:语境推断考查名词词义辨析句意:盘 子 旁 边 是 他 妈 妈 送 来 的 picture 图片; book 书籍;diary 日记;note 便笺根据下句" 'Thank you for 24 ihe attic,'it said."可知此处应是表示妈妈为比利所留的便条,故选D。
24 .A 【 解析】命题角度:词汇复现考查动词词义辨析句意:“ 谢谢你 阁楼 ”上面写道 " cleaning打扫;emptying 清 空 ; building 建造:searching 搜索根据上文“ Billy's mom had been asking him to clean theattic ( 小阁楼) for months.” 可知此处表示妈妈对于比利打扫阁楼表示感谢,故选A25 .B 【 解析】命题角度:词汇复现考查名词词义辨析句意:我 希 望 你 也 喜 欢 这 个 小 !toy 玩具; treasure 宝藏; banana 香蕉; desk 桌子 根据上文“As Billy looked through boxes, walked through papers13 did some cleaning, he found all kinds of little treasures.可知此处表示妈妈在便条上表示希望比利喜欢自己为他在阁楼上准备的小宝藏此 处 为 treasure的词汇复现三、阅读理解Passage A【 主旨大意】本文是一篇应用文文章介绍了四个不同国家城市的地标性建筑,它们分别是中国长城、古罗马斗兽场、印度泰姬陵以及法国埃菲尔铁塔。
26.D 【 解析】细节理解题题干意为:如果你想参观罗马的斗兽场,你应该去根据表格中的“TheColosseuin in Rome was opened in 80AD.' ' 及结合常识可知罗马是意大利的一个城市,即我们可以去意大利参观罗马的斗兽场27 .C 【 解析】数字计算题题干意为:印度人花了多长时间才建造了泰姬陵?根据表格中的“TheTaj Mahalin Indiawas built between 1630 and 1652."介绍了泰姬陵始建于1630年并于1652年竣工,简单计算可知泰姬陵修建花费了约22年时间28 .C 【 解析】细节理解题题干意为:哪座建筑与战争无关?根据表格中的“ It was built for preventingenemies."、 "It was sometimes filled with water for ship battles."、 "It is a grave for the wife of an Indian prince. 和“It was built for the 100 anniversary( 周年纪日) of the FrenchRevolution ( 革命)可知修建长城是为了 防御敌人、罗马斗兽场是为了海战而建、泰姬陵是一位印度王子为他的妻子建造的坟墓以及埃菲尔铁塔则是为法国大革命100周年纪念而建造的。
由此可知,泰姬陵与战争无关29 .A【 解析】 细节理解题 题干意为: 地 标 性 建 筑 的 描 述 告 诉 我 们 根据表格中的“It is the largest builingever bidding.” 介绍了长城是有史以来最大的建筑, 故 A 项说法正确; 根据表格中的"The Colosseuin in Romewas opened in 80 A D ."介绍了罗马的斗兽场于公元80年开放,而不是公元前80年,故 B 项说法错误;根据表格中的" It is a grave for the wife of an Indian prince.” 介绍/ 泰姬陵是一位印度王子为他的妻子建造的坟墓,故 C 项说法错误;根据表格中的"It was built for the 100 anniversary( 周年纪 I I) of the FrenchRevolution( 革命). ”可知埃菲尔铁塔则是为法国大革命100周年纪念而建造的,并不是为了缅怀巴黎,故 D 项说法错误Passage B【 主旨大意】本文是一篇说明文文章主要通过乔治• 史密斯个人的自述介绍了成为一名优秀记者的必备条件以及他个人对于记者这份职业的认知与理解。
30 .A 【 解析】推理判断题题干意为:我们可以推断乔治•史密斯 一直想成为一名记者根据第二段第一、二 句 "I always wanted to be a journalist. I started a newspaper at school and worked on a studentnewspaper at university." 介绍了乔治• 史密斯在学校就开始创办了报纸并且他在大学里为学生报工作,由此可知乔治• 史密斯一直想成为一名记者是从他孩提时代就已经开始的梦想3L D 【 解析】细节理解题题干意为:为了成为一名好记者,你应该根据倒数第二段最后一句“Noteveryone wants to talk to a journalist so you need to get people to trust you.” 可知成为一名好记者需要让人们信任你32 .D 【 解析】细节理解题题干意为:乔 治 •史 密 斯 认 为 他 的 工 作 是根据最后一段第一句"Being ajournalist is a hard but great job." 可知乔治• 史密斯认为他的记者工作是一份艰难但伟大的工作。
故选D33 .C 【 解析】标题归纳题题干意为:这篇文章的最佳标题是什么?通读全文可知,文章主要介绍的是乔治 • 史密斯以他几十年从事记者行业的经验来同读者分享成为一名好记者的必备条件,结合备选项可知C项最符合文意,故选CPassage C【 主旨大意】本文是一篇说明文文章主要介绍了猎鹰的生活习性以及它们濒临灭绝的原因并且文章在最后介绍了各方人士已经开始着手开展保护猎鹰的行动,作者相信不久的将来猎鹰即将灭绝的处境将得到良性改善34.B【 解析】词义猜测题题干意为:下划线单词“pesticide” 在中文中是什么意思?根据第二段第一句中的 "a pesticide, a chemical.called DDT was harming the falcon eggs"可 知 "pesticide” 应是一种对猎鹰蛋有害的化学物品,结合常识可知应是类似杀虫剂的东西35.D【 解析】细节理解题题干意为:根据文章,我 们 知 道 根据第一段第三、四句"You might thinka bird that could fly so fast would be safe from most types of danper. Unfortunately, that is not true.”介 名 白 了 虽然猎鹰飞的很快但是同样也有东西可以伤害它们,故 A 项说法错误;根据第一段倒数第二句"By the 1970s, theyhad already been endangered., ,介绍了猎鹰在20世纪70年代已经濒临灭绝了,而不是已经灭绝,故 B 项说法错误;根据第三段倒数第二句"They nest on tall buildings and bridges in cities. ”介绍了猎鹰在城市里的高楼大厦和桥梁上筑巢, 故 C 项说法错误; 根据第四段第二句"Both the mother and father falcons help to raise thebabies. ”介绍了猎鹰的爸爸和妈妈都帮助抚养孩子,故 D 项说法正确。
故选D36.B【 解析】推理判断题题干意为:作者对猎鹰的未来持什么态度?根据最后一段介绍了全国各地的许多人们都在积极帮助保护猎鹰,结合最后一段最后一句 "Falcons are lucky to have so many people who kee aneye on them ."可推知作者对猎鹰的未来满怀希望,故选B37 .C 【 解析】推理判断题题干意为:我们或许可以在报纸的哪版中阅读到这篇文章?通读全文可知,文章主要介绍了猎鹰这种动物的生活习性以及可前面临的生存困境,由此推知本篇文章我们极大可能在杂志的生活板块看到四、回答问题【 主旨大意】本文是一篇说明文文章主要介绍了写短消息的目的以及短消息的具体呈现形式,文章对此列举了 一例短消息来进行具体地说明38 .(Because we want )to remind them about something.【 解析】 题下意为:为什么我们经常给人们写短信? 根据文章中的 “We often write short messages to family tmembers, friends or classmates to remind them aboutsomething."可知我们写短消息是为了提醒他们注意一些事情。
39 .Short messages are/It is often written clearly in a few words.【 解析】题干意为:一则短的消息通常是什么样的?根据文章中的"Short messages are often written clearly in a few words.” 可知一则短的消息用几个字写得很清楚4O .Jimmy.【 解析】题干意为:这则短的消息是西蒙写给谁的?根据文章中的“Hi Jimmy” 可知是西蒙写给Jimmy 的41 .0utsidetheclub.【 解析】题干意为:晚上8 点他们会在哪里见面?根据文章中的“ I'll meet you outside theclub at 8 p.m ."可知晚上8 点他们会在俱乐部外面见面42 .No, they won't. [ ^] 题干意为:他们会在九月十八日打篮球赛吗?根据文章中的“ 18Sept” 以及“Thisis to remind you about our basketball game tomorrow evening." 可知篮球赛比赛的时间是“ 九月十九日" ,故此处应作否定回答。
五、阅读填空【 主旨大意】本文是一篇说明文文章主要介绍了中国农历二十四节气之一的惊蛰,它标志着春耕的开始,是农民最忙的时候之一惊蛰的另一个传统是吃梨,作者对各种各样的梨的制作方法也进行了介绍43 .brings【 解析】句意:三月初 一些不寻常的天气,因为气温上升,降雨带有雷暴根据语境可知此处是在陈述一种自然现象,故时态应用一般现在时;结合句中的主语“The beginning ofMarch "为第三人称单数形式,故此处需填动词的单三形式,故填brings44 .They【 解析】句意:将从地球上升起……分析句子结构及括号中所给词可知此处需填代词的主格代指上句中的“insects ” ,故此处应填them的主格形式they,注意句首单词首字母大写故填They45 .first【 解析】句 意 :……许多其他动物也将在今年 亮相根据句意以及所给词可知此处表示第一次亮相,所以应用o n e 的序数词形式故填first46 .happily【 解析】句意:很快,桃树就会出来,而鸟儿就会从树枝上 歌唱分析句子结构可知, 此处应用副词来修饰动词sing根据句意以及所给词可知此处表示高兴地歌唱故填happily。
47 .busiest【 解析】句意:中国农民非常重视惊蛰,因为它标志着春耕的开始,它是农民 时期之一分析句子结构及括号中所给词可知此处需填形容词, 结合句意可知此处表示“ 最忙的”时期,故此处需填所给词的最高级形式故填busiest48 .is considered【 解析】句意:春天 是一年中农业最宝贵的时间分析语境可知句子的主语* * Spring"与谓语动词“consider” 存在逻辑上的被动语态,故此处需填动词的过去分词;且本句陈述客观事实,应用一般现在时,主语为spring,谓语动词应用单数故填is considered49.pears【 解析】句意:另 一 个 典 型 的 传 统 是 吃 分析句子结构可知, 此处缺少名词根据句意以及所给词可知此处表示惊蛰时期另一个典型的传统是吃梨,此处需填所给词的复数形式表示泛指故填pears六、综合阅读Passage AJason is interested in China.He has found some information about Chinese culture.The abacusThe abacus was perhaps the earliest type of computer.People (A) started using it morethan 4.000 years ago todo maths. It was used in ancient China, Rome, Egypt and Greece.Today (B)一些人仍然使用它.Kung fu"Kung fuu is the popular name given to Chinese martial arts in the West. It refers to an umber of different typesof fighting that have developed (C) more than hundreds of years inChina. These different styles are often calledu schools" .One of the most famous schools is theShaolin School. It comes (D)_the Shaolin Temple at Songshan inHenan Province.TCMToday when people in the West need medical help, they often choose (E)"newHkind of medicine that isactually quite old.They choose traditional Chinese medicine (TCM).TCM uses many different kinds of treatments.Herbal medicines are used, for example, tohelp bring balance topeople.(F) Many of the treatments used in TCM have helped people for thousands of years.People can use Chinesemedicine for almost any sickness they have.【 主旨大意】本文是一篇说明文。
文章介绍了 Jason所收集到的三种中国传统文化的相关信息,它们分别是算盘、功夫以及武术50.began;over【 解析】started意 为 “ 开始”, 是动词, began意 为 “ 开始”, 是动词, 二者意思相同;more than意为 “ 多于;超过“, over意 为 “ 多于;超过”, 是介词, 二者意思相同故填began;over5LSome people still use it.【 解析】此处是一个主谓宾结构, 表达客观事实, 所以用一般现在时主 语 “ 一些人”可译为Some people , 谓语动词“ 使用”可译为u s e ,且结合主语Some people为第三人称复数,故此处填动词原形即可;宾 语 “ 它”可译为it;句 中 的 “ 仍然”可译为still,用来修饰句中的谓语动词use;因此这句话译为: Some people still use it.52.from: a 【 解析】 分析D 句并结合句意可知, 此处指少林学校来自于河南省松山市的少林寺, come from 意为 “ 来自” ,为固定短语,故填come;分析E 句句子结构可知此处应填限定词对于medicine进行修饰限定,结合E 句句意可知此处表示一种“ 新型”药物, 不定冠词a 符合此处用法,故填a。
53.since;ago【 解析】对比原句, 可知此处考查fbr+时间段的同义替换,结合原句所表达的意思为“ 几千年来,许多中医使用的治疗方法都帮助了人们J可根据理解将其句意转化为“ 自几千年前以前,许多中医使用的治疗方法就已经帮助了人们 ”“ 自从”可译为since, “ 在……之前”可译为ago故填since;ago54.abacus/Kung fu/TCM【 解析】根据文章中的黑体标题“The abacus、Kung fu、TCM” 可知文章主要介绍了这三种中国的传统文化,故填abacus/Kung fu/TCMoPassage B【 主旨大意】本文是一篇说明文文章介绍了科学家为了更深入全面地了解睡眠,通过研究脑电波,将睡眠分为五个阶段:第一阶段为轻睡眠状态; 第二阶段为眼睛停止运动,脑波也运动得更慢;第三和第四阶段是深睡、不易醒来状态; 最后一个阶段则是做梦状态同时文章还提出睡眠的多少与年龄有关For years, people thought that sleep was unimportant and inactive. Today,we know thatsleep is important forgood physical and mental( 精神的) health. We have also learned thatwhile a person is a sleep, the brain is veryactive.By doing this they have learned that there are five stages of sleep. Stage one sleep is very light. During thistime, a person wakes up easily.As we move into stage (), our eyes stop moving and our brain waves move moreslowly. During stages three and four (oftencalled 'deep sleep*), it is very hard to wake up a person.During this time,the body repairsitself and makes more cells ( 细胞) . In children and young adults, the body makes a chemicalusedfor growing. In the next stage —REM sleep—we begin to breathe faster and our eyes move around quickly, but(B)我们的身体不动.During this stage, we dream.The amount of sleep each person needs is different,and is often connected to age.②(C) In general, babies needfifteen to sixteen hours of sleep a day. Children and teenagers neednine to ten hours, while adults need six toeight.Over time,not having enough sleep - especially deep and REM sleep- can cause one to become sick moreeasily. Doctors also thinkthat REM sleep is very important for learning, thinking.and memory.3Scientists are continually learning more (D) sleep, but one thing they know forsure is this: for humans, it is asimportant as food and water.55. two;about [ 解析]根据上文“Stage one sleep is very light. ” 以及下文中的" During stages three and four”可知A 句是在介绍睡眠的第二个阶段, 故填two;分析D 句并结合句意可知, 此处指科学家们不断地学习关于睡眠的更多的知识,aboul符合此处语境,故填about。
56.our bodies don't move/our bodies keep/remain still.【 解析】 分析句子语境可知此处表达客观事实, 所以用一般现在时 主语“ 我们的身体” 可译为ourbodies , 谓语动词“ 移动” 可译为m ove,此处表示否定应用don%因此这句话译为: our bodies don't move;也可根据理解将其句意转化为“ 我们的身体保持静止 ”则此处句子是一个主谓宾结构, 表达客观事实, 所以用一般现在时主 语 “ 我们的身体”可译为ourbodies , 谓语动词“ 保持” 可译为keep/remain,且结合主语our bodies为第三人称复数, 故此处谓语动词填原形即可; 宾语“ 静止”可译为 still;因此这句话译为: our bodies keep/remain still.057.sleep;in【 解析】根据原句所表达的意思为“ 婴儿每天需要十五到十六个小时的睡眠J可根据理解将其句意转化为“ 婴儿需要一天内睡十五到十六个小时 ”动 词 “ 睡眠”可译为sleep, “ 一天内”可译为in a day故填 sleep;ino58.① 【 解析】插入句的意思为“ 为了了解睡眠,科学家们研究了脑电波J①处语境, 介绍的是科学家们了解到睡眠具有五个阶段的原因;②处语境, 介绍的是不同年龄段所对应得不同睡眠时长;③处语境, 介绍的是睡眠对于人们在生活当中的益处。
从语境上分析, 放在①处最适合, 插入句是解释科学家们了解到睡眠具有五个阶段的原因故填. ①59.sleep【 解析】通读全文,文章主要介绍了睡眠的五个阶段以及睡眠对于人们在生活当中的益处,即全文是围绕主题“sleep” 展开介绍的,故填sleep七、阅读与表达Passage A【 主旨大意】本文是一篇记叙文主要讲述了作者小时候同家人一起帮助父亲打理果园事物的难忘经历Lail through the year【 解析】 句意为: 我们不得不 帮助我的父亲 根据上句“We had lots of pear trees andsome叩pie trees.” 可知此处表示“ 我们不得不全年帮助我的父亲打理果园事物 ”故填all through the year2 . gol u p 【 解析】句意为: 每年的那个时候,我们在凌晨4 点半, 5 点开始采摘,一直工作到傍晚根据句意可知此处表示“ 在凌晨4 点半起床” 故填got叩3 .the more money【 解析】 句意为: 他们采摘的水果越多, 他们得到°“the more..., the more...”意为“ 越.就越. .二 为固定句型,故填the more moneyo4 .any m ore【 解析】句意为: 不过,一开始,他们吃太多水果以至于他们好长一段时间不想 吃 !根据句意可知此处表示“ 他们水果一开始由于吃的水果太多导致他们很长一段时间不想再吃二any more意为“ 再;又” ,符合此处语境。
故填any more5 .in the trucks【 解析】句意为: 有时我们会 去城市根据上句“At night, the trucks took the fruit to themarkets to be sold.” 可知此处表示“ 有时我们会乘坐卡车去城市 ”故填in the trucksPassage B【 审题指导】细读所给的文字提示, 提取以下信息:1 . 本文要求写一篇关于鼓励学生积极参加劳动、培养生活技能的倡议信, 文体为应用文;2 . 阐明个人观点时, 用第一人称,时态用一般现在时;3 . 词数80-1 0 0 词, 开头已给出, 不计入总词数;4 . 短文须包括所给内容提示可以适当增加细节, 以使行文连贯 写作指导】Dear fellow students,关于鼓励学生积极参加劳动、培养生活技能的倡议信要点提示素材串联开头:倡议的原因为了解决生活中的问题,我们必须学习一些生活技能( in our daily life...)正文:倡议的内容1. 帮助父母做家务( do some housework);2. 参加学校与社会劳动(take part in ...);3 . 珍惜现在来之不易的生活(cherish today's life)。
结尾:发出倡议我们不仅需要学习文化知识,还需要学习一些基本的技能(not only ...butalso... )oWe will finally grow up somedayjeaving our parents and facing the challenges in life. To solve the problemsproperly by ourselves in our daily life,we must learn some life skills and face the difficulties independently.First, we should use our free time to help parents do some housework, which not only reduces the burden ofour parents but also master a skill to help us live better, Second, we should take part in some labour activities atschool or in society, which is helpful to making friends with others and dealing with some problems more properlywhen facing them later.Finally, We should know about how hard the life is by doing labour so that we can cherishtoday's life.Life is a learning process, where we not only need study knowledge but also learn some basic skills.Yous,Li Hua。












