2011.12.17四级考试阅读部分答案与详细解析.doc
8页2011.12.17 四级考试阅读部分答案与详细解析四级考试阅读部分答案与详细解析此次四级考试阅读部分继承了 2010 年 12 月份和 2011 年 6 月份的难度,就是两个字“正常” 快速阅读非常简单,前面 7 道选择题题目简单明了,题干与选项都很短,定位明确,选 项分明,干扰项迷惑性小,基本道道题送分三道填空题难度基本正常,除最后一道题难 度加大外,第八题与第九题都很正常,第十题的水门事件我相信有的同学会填错成其他的 名词或者落掉 scandal 这个词,这个空难,可以错相信大部分同学的正确率应该在 8 个 以上其中第八题我看网上个别老师有把答案错误的给成了 stealing agrade,这是原词, 这里得变型,属于低级错误选词填空难度比前几次大幅降低,基本回归到了 06 年的水平,用我课上讲的划词 法去做应该问题不大,其中难点是 significant 和 marvelous 的区分,consist 和 comprise 的区分别的没什么传统阅读此次难度比前两次考试难度略微增大一点,主要体现在第二篇文章的第 一段以及其所对应的第一道题目上第一篇文章有一道题目的答案和网上不同,具体 看下面分析。
快速阅读:A.C.A.B.A.C.ZSteal a gradeHonesty and good faithWatergate Scandal选词填空:H.A.N.O.DM.CG.K.B传统阅读:C.A.C.A.DC.D.A.D.C说明:1. 题干中的蓝色字为此道题目定位的信号词2. 文章中的蓝色字为题干中信号词对应的定位点3. 文章中下划线句子为题目答案所在句4. 选项中红色字为该选项的错误所在5. 具体 6 大类常见干扰项在题目中简称体现如下:无中生有——无推断过度——推移花接木——移答非所问——答片面肤浅——片自相矛盾——自请同学们在阅读时有所参照Boy’s schools are the perfect place to teachyoung men to express their emotions and involve them in activities such as artdance and musicFar from the traditional image of a cultureof aggressive masculinity(阳刚), the absence of girls gives boys the chance to develop without pressure toconform to a stereotype, a US study says.Boys at single-sexschools were said to be more likely to get involved in cultural andartistic activities that helped develop their emotional expressiveness, ratherthan feeling they had to conform to the “boy code” of hiding their emotions tobe a “real man”.Thefindings of the study go against received wisdomthat boys do better when taught alongside girls.Tony little, headmaster of Eton, warned that boys werebeing failed by the British education systembecause it had become too focused on girls. He criticized teachers forfailing to recognize that boys are actually more emotional than girls.The research argued that boys often performbadly in mixed schools because they become discouraged when their females peersdo better earlier in speaking and reading skills.But in single-sex schools teachers can tailorlessons to boy’s learning style, letting them move around the classroom andgetting them to compete in teams to prevent boredom, wrote the study’s author, Abigail James, of the University of VirginiaTeachers could encourage boys to enjoyreading and writing with “boy-focused” approaches such as themes and charactersthat appeals to them. Because boys generally have more acute vision, learn bestthrough touch, and are physically more active, they need to be given “hand-on”lessons where they are allowed to walk around. “Boys in mixed schools viewclassical music as feminine(女性的)and prefer the modern genre(类型) in which violence and sexism are majorthemes”James wrote.Single-sex education also made it less likelythat boys would feel they had to conform to a stereotype that men should be “masterfuland in charge” in relationships, “In mixed schools boys feel compelled to actlike men before they understand themselves well enough to know what that means.”The study reported.57 Theauthor believes that a single-sex school would__________A force boys to hide their emotions to be “real man” 自B help tocultivate masculine aggressiveness in boys 无C encourageboys to express their emotions more freelyD naturally reinforce in boys the traditional image of a man 无,自答案:C。
从原文划线句子中的“rather than…..”这句话可以看出不会出现 A 与 D 出现的状 况而且 D 中的“traditional image”其实等于我在强化课上着重讲的一个重点名词 “stereotype”.这个词也在这篇文章中多次出现,希望同学们还记得它的意思B 中的红色词 为上一段的信息,超出范围,无中生有C 选项是划线句子前半句的同义表达,故为正确 答案总结:此题难度 1 颗星,没啥有价值的迷惑项58 It is commonly believed thatin a mixed schools boys________A perform relativelybetter B grow up more healthily 无C behave more responsibly 无D receive a better education 无答案:A此题信号词定位有难度,因为问的是“通常的看法”文章中与之对应的是 “receive wisdom”可能很多同学定位上费了些周折但一旦定位成功,答案 A 与原句对应的 比较明显,而 BCD 三个选项都不是定位范围中出现的信息,无中生有,排除。
总结:此题难度 2 颗星,定位词对应起来有难度59 What does Tony Little say about the British education system?A It fails more boys than girls academically 无,移B It focusesmore on mixed school education 无C It failsto give boys the attention they needD It places more pressure on boys than on girls 无答案:C此题出现大写专有名词,定位理想C 选项为原文划线句子同义表达A 选项 在错误理解原句中 fail to do 这个词组的含义这个词组我课上特意讲过,等于 cannot 或者 do not,大家应该还有印象而 A 直接用了 fail 标示“不及格”的这层含义,无中生有,还有 academically 这种不着边际的词,容易排除B 和 D 中的混校和更多压力概念无中生有, 排除总结:此题难度 2 颗星A 里的 fail 算是有一点点干扰性吧看词选择而不是看意思选择 的同学容易误选。
60Acoordingto Abigail James, one of the advantages of single-sex schools is___________A teachingcan be tailored to suit the characteristics of boysB boys canfocus on their lessons without being distracted 无C boys can choose to learn whatever they are interested in 无D teachingcan be designed to promote boy’s team spirit 无答案:A定位不难,用专有名词A 选项是划线句子第一条的同义表达B 选项有点迷 惑性,因为如果同学自己凭读完句子的感觉去选很容易认为 B 对,其实 B 中的红词是出题 人根据大家错觉设置的无中生有的干扰项原文没有直接说有分散他们注意力的这回事儿C 比较低级,无中生有很明显,而且语气有点绝对,有 whatever 这个词D 也是个高迷惑 项,和原文组队很想,但是原文说的是“组队竞争防止无聊”而并不是 D 中说的“促进团队 精神”,其实还是无中生有。
总结:此题难度 3 颗星有大量干扰项利用大家的感觉来设置,干扰性强,大家一定要尊 重原文去选61 Which ofthe following is characteristic of boysaccording to Abigail James’s report?A They enjoy being in charge 无B。

卡西欧5800p使用说明书资料.ppt
锂金属电池界面稳定化-全面剖析.docx
SG3525斩控式单相交流调压电路设计要点.doc
话剧《枕头人》剧本.docx
重视家风建设全面从严治党治家应成为领导干部必修课PPT模板.pptx
黄渤海区拖网渔具综合调查分析.docx
2024年一级造价工程师考试《建设工程技术与计量(交通运输工程)-公路篇》真题及答案.docx
【课件】Unit+3+Reading+and+Thinking公开课课件人教版(2019)必修第一册.pptx
嵌入式软件开发流程566841551.doc
生命密码PPT课件.ppt
爱与责任-师德之魂.ppt
制冷空调装置自动控制技术讲义.ppt


