初三中考英语阅读理解专题之细节题解题技巧讲义教案(含练习答案).doc
13页学员编号: 年 级: 课 时 数: 学员姓名:YYY 科目:英语 学科教师: XX授课类型T xxx 星 级教学目标1、2、T 阅读理解之细节题解题技巧(建议2-5分钟)你知道什么叫新闻中的5个W,一个H吗?开动脑筋,想想吧! Keys:什么事(What,何事)?谁被牵连到这个事件之中(Who,何人)?这个事件是什么时候发生的(When,何时)?是在什么地方发生的(Where,何地)?为什么发生这个事件(Why, 何故)? 有的还要加上一个H(How,怎么样)?批注:在我们做阅读的时候,很多细节题就考这5个W,一个H哦!所以在阅读过程中,最好用笔标出,这会为之后的做题节约很多时间建议5-10分钟) 有关阅读最基本的要求是“能从一般性文章中获取和处理主要信息”对这种“获取和处理主要信息”能力的考查,主要采用的方式就是细节判断这类题在阅读理解题中占据半壁江山,做好这类题是确保基础分的关键同时,弄清细节,正确获取信息,也是把握文章主旨的前提。
因此,要特别重视做好这类题较难细节题题干常见的问句形式 1)True or NOT true 是非判断类型Which of the following is NOT mentioned in the passage? Which of the following statements is NOT true? Which of the following is NOT considered as……? According to the passage, which of the following is NOT mentioned as one of the reasons for……? 2)特殊疑问词提问类型How many……?What/who/when/where/how/why……? 3)排序题类型Which of the orders is correct according to the passage? 4)例证题类型The author gives the example in……paragraph in order to …… 5) 表唯一细节概念题类型:……the most / ~est …………the only ……解题技巧:一:通读短文,领会文章大意,理解文章结构层次及细节,特别注意:1. 五个W (who , which , when , where , what )和一个H ( how ) ;2. 数字、日期、时间等;3. 注意加强语气的词。
然后运用排除法排除不符合原文细节的选项,剩下的就是要选择的最佳答案二:定位题干中的关键词,按词索骥,答案一般就在关键词所在的那句话中如果不在,也不要着急,耐心的把那句话前面一句或者后面一句看下,答案应该就在那里了! (建议15-25分钟)一:2012年中考题A. Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案): ( 12分)Dear Disney, Last weekend, the four members of my family spent an enjoyable holiday at the MagicKingdom - Disneyland. And one event made our visit seem truly magical.We got to the front of the line at Space Mountain, only to find out that our little daughter Gloria couldn't take her ice-cream on the ride. We were so excited that we all forgot ice-cream was not allowed on the ride. Gloria broke into tears and we all had no idea what to do. Then Murphy, one of the staff(员工) members, came over. She bent down and told Gloria that she would hold the ice-cream for her and give it to her when she finished the ride. Gloria said, "Promise?" Then she gave Murphy her ice-cream, and she completely enjoyed the ride. Sure enough, as we walked out the exit, there was Gloria's new friend with "her" ice-cream.Now you and I both know what happened, because we know that an ice-cream won't last twentyminutes on a summer afternoon in Florida. Murphy knew' what time we would get off the ride;she went to the nearest shop and bought a brand-new ice-cream thirty seconds before we walkedout the exit. Gloria said, "Thank you," but I'm sure she thought it was the same ice-cream. We know that someone tried hard to make our visit special. Thanks so much for goingabove and beyond! Your fan, Carmen Rivera74. The family's visit to the Magic Kingdom was ________.A) helpful B) awful C) frightening D) amazing分析:细节题,从文章第一段“one event made our visit seem truly magical”, 从magical的意思可以选出D选项。
75. Before the ride, Gloria cried because _________.A) she couldn't find her parents in the line B) she was too little to take the rideC) she couldn't take her ice-cream on the ride D) she had to wait for twenty minutes分析:细节题,从文章的第二段,“Gloria couldn't take her ice-cream on the ride”可以选出C选项76. Murphy was waiting for Gloria ___________ after the ride.A) in the ice-cream shop B) at the exitC) in the front of the line D) at the entrance分析:细节题,从文章的第四段“as we walked out the exit”可以选出B的选项。
77. In order to keep the promise, Murphy __________.A) took Gloria to the nearest shop B) asked her new friend to help GloriaC) helped Gloria get off the ride D) bought a new ice-cream for Gloria分析:细节题,从文章的第四段“bought a brand-new ice-cream”可以选出D选项 79. Carmen Rivera wrote the letter to __________.A) order ice-creams B) promise to visit againC) express her thanks D) give some suggestions分析:细节题,从文章的最后一段,可以选出C的选项注意express是表达的意思批注:此篇文章总体分析,难度不大,主要是要让学生注意细节,与以往不同的是没有主旨大意题,学生只要看懂文章,抓住细节,一定能够选出正确的选项。
二: 2011年中考题B. Choose the belt answer (根据短文内容,选择最恰当的答案)You probably know you should say" please" and" thank you" at restaurants. You probably know the rules of a library. You know you should respect and be nice lo your classmates. But do you have music manners? Keep It Down! You have to notice the volume of your music. You should not play your music so loud that everyone around you can hear it. Some people might even get angry. Usually, when you play the music loud on an MP3 player, other people can't hear the words of the song. They just hear a loud sound. Not one wants to listen to this. Very loud music can also be bad for your ears, so even if 。





