专八听力新闻-3大考点归纳..doc
8页Japan will start an aggressive push to market abroad its mobile technology, especially the nation ’s popular wallet-phone. ” A government official said Tuesday. Although Japan boasts some of the most sophisticated cell-phones in the world, the nation has failed to makeits handsets, wireless technology and mobile services hits outside of Japan. Among the wireless innovations Japan hopes to peddle is the wallet-phone. The technology relies on a tiny computer chip embedded in each cell-phone which communicates with a reader-device at stores, train stations and vending machines for cashless payments. This tiny computer chip was developed by Japanese Electronics and Entertainment Company — Sony Corporation.第三周 听力新闻留篇章页。
星期 1 Monday3 大考点归纳今日讲堂新闻报导的试题设置偏重于考查主题、 数字以及各类人物对某一事物的态度等 既考查考生的综合概括能力,又考查考生对细节的捕捉与理解解能力有关主题的时间、 地点、人物和事件内容都是考点,同时新事物的特征以及事物的新颖之处也是常考之处一、考查主题把握此考点主要考查考生对整篇新闻的主题或新闻发生的背景情况的把握, 主要测试考生的综合归纳能力考生只有掌握整篇材料的主题思想与真实意图,才能做出正确的选择常见的提问方式有:Which is the main idea of the news item ?What does the news item mainly report?What is the main message of the news item?【例 1】( 10-6)6. What is the main idea of the news item?[A] Sony developed a computer chip for cell phones.[B] Japan will market its wallet phone abroad.[C] The wallet phone is one of the wireless innovations.[D] Reader devices are available at stores and stations.【分析】选 [B] 。
新闻一开始就谈到日本将向海外市场积极推广移动技术,尤其是颇具人气的钱包后面还具体介绍了这种技术的原理和应用,因此答案为 [B] 二、考查细节捕捉此考点主要考查考生对新闻事实细节的识记能力,如时间、 地点、人物、事件、 数字等此类题的答案有两种情况,一种是材料直接提供; 一种是细节的同义转述或数字的简单计算此类题主要考查考生的记忆能力,只要听清、记准,便不难做出最佳选择例 2】( 10-7)7. Which of the followingis mentioned as theZimbabwe ’s inflation rate has soared in thegovernment ’s measure to control inflation?past three months and is nowat 11.2 million[A] Foreign investment.percent, the highest in the world, according to[B] Donor support.the country ’s central statisticaloffice. Official[C] Price control.figuresdated Monday showinflation has[D] Bank prediction. surged from the rate of 2.2 million percentrecorded in May, despite the government ’sprice controls.【分析】选 [C] 。
新闻一开始提到津巴布韦的通货膨胀率在过去的三月中飞升,达到世界最高,然后提到尽管政府采取了价格调控( despite the government’s price controls ),通货膨胀率仍从五月的 2,200,000 猛升答案显然为 [C] 例 3】( 10-8)8. According to Kingdom Bank, what is the current inflation rate in Zimbabwe?[A] 20 million percent.[B] 2.2 million percent.[C] 11.2 million percent.[D] Over 11.2 million percent.Last week, one of Zimbabwe ’s leading banks,Kingdom Bank, said the country ’s inflationrate was now more than 20 million percent.【分析】选 [A] 抓住题干关键词 Kingdom Bank 捕捉到 KingdomBank, said the country ’sinflation rate was now more than 20 million percent,因此答案选 [A] 。
三、考查细节理解此考点主要考查考生对新闻报道中重要细节的引申含义的理解主要测试考生的推理、判断能力此类题是相对较难的一种题型, 需要考生对某个细节有深层次的理解由于推断不是凭空进行, 而是建立在细节基础上的合乎逻辑的推断,因此考生要有针对性地捕捉细节,及时做笔记例 4】( 10-9)9. Which of the following is CORRECT?“A large fire eruptedTuesday inEgypt ’s[A] A big fire erupted on the Nile River.parliament and fivepeople were hospitalized[B] Helicopters were used to evacuate people.for smoke inhalation,”official said. There was[C] Five people were taken to hospital for burns.noofficial word on the cause of the blaze[D] A big fire took place on two floors.which ravaged a 19th century palace whereparliament ’s upper house is located. Dozens offire tracks were at the scene. While firefightersfocused on one cornerof the building, theblaze burned heavier on the second corner,spreading to the second floor.【分析】选 [D] 。
新闻首句提到埃及议会发生火灾,五人因为吸入浓烟而被送往医院,据此排除 [A] 与 [C] 由新闻提到的 While firefighters focused on one corner of the building, the blaze burned heavier on the second corner, spreading to the second floor 可知,火势蔓延至二楼, 因此[D] 说法正确,为答案录音中提到直升机是用来从尼罗河里取水的,而不是用来疏散人群,[B] 错误今日练习News Item 11. The News Item is mainly about that the Prime Minister of Thailand Abhisit Vejjajiva[A] is fighting a campaign by opposition protesters.[B] will resign soon.[C] has failed to arrest leaders of the rallies.[D] has put the head of the army in charge of national security.2. Which of the following is INCORRECT about the head of the army?[A] He would be better able to deal with the situation.[B] He will make every effort to defeat the protesters.[C] He can make decisions directly.[D] He might be planning another operation to hit the protesters.News Item 23. The President of Kyrgyzstan Kurmanbek Bakiyev has left the country[A] flowing to Uzbekistan.[B] with the help of the US and Russia.[C] immediately after his political。





