
天津市部分名校2020-2021年高二下学期期中英语试题精选汇编:阅读理解专题.docx
38页天津市部分名校2020-2021年高二下学期期中英语试题精选汇编阅读理解专题天津市第一中学2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题IV. 阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项AMany students dream of becoming an architect because it is such a popular job. I talked to American architect Suzanne Johnson Crocker to find out more about the advantages and disadvantages of choosing architecture as a career.Q1: Why did you choose architecture as a career?A: When I was young, I knew I wanted a job that was challenging and would allow me to keep learning. I considered chemical research, but I found myself bored by its limited range. I met a friend in college who studied architecture, and I was excited to learn how architecture combines art, math, and science. Whether working on historic structures or new projects, to me architecture is limitless, difficult, and rewarding.Q2: What are the best subjects to study at school if you want to be an architect?A: The education of an architect centers on the studio, where communicating ideas is key. Communication includes drawing; writing, speaking, discussing, and model making. To support their work in the studio, students must study a variety of different subjects, including both general classes and architectural classes. I was very lucky to have spent four years in liberal arts (文科) and science before studying architecture. This means that I am able to draw on a wide range of learning experiences.Q3: Do you have any advice for someone that wants to be an architect?A: Keep your eyes on the goal. When I was at university, we joked that studying architecture was harder than military training! We had long hours, tough assignments, and difficult exams. You will go through a lot of difficult times when you are studying to be an architect, but remember to enjoy life and take time out for hobbies and sports.31. Why did Suzanne choose to be an architect?A. She favored designing.B. She found it challenging.C. She was inspired by her best friend.D. She expected to find a well-paid job.32. What gave Suzanne an advantage during her career?A. Her business degree.B. Her rich learning experiences.C. Her excellent performance at school.D. Her wonderful public speaking ability.33. What do we know about Suzanne?A. She wanted to be an architect from an early age.B. She is good at communicating with others.C. As for her, architecture is easy and rewarding.D. She learned liberal arts and science besides architecture.34. What advice does Suzanne give?A. Do regular exercise.B. Study at a top school.C. Be well-prepared for various exams.D. Be determined to face difficulties.35. What would be the best title for the text?A. Architecture as a career pathB. A famous American architectC. How to be an architectD. What architecture is【答案】31. B 32. B 33. D 34. D 35. A【解析】【分析】本文是一篇应用文。
文章是对建筑师 Suzanne Johnson Crocker的一则采访,她告诉我们如何把建筑作为职业道路31题详解】细节理解题根据第一个回答中的“I knew I wanted a job that was challenging and would allow me to keep learning...Whether working on historic structures or new projects, to me architecture is limitless, difficult, and rewarding.(我知道我想要一份具有挑战性并可以让我一直保持学习的工作,......无论是从事历史还是新的项目,对于我来说,建筑是无限的、困难的,也是值得的)可知,Suzanne选择成为一名建筑师是因为她喜欢充满挑战性的工作32题详解】细节理解题根据第二个回答中的“I was very lucky to have spent four years in liberal arts (文科) and science before studying architecture. This means that I am able to draw on a wide range of learning experiences. (我很幸运在学习建筑之前花了四年的时间学习文科和理科。
这意味着我可以利用广泛的学习经验)”可知,Suzanne丰富求学背景让她可以更好地从事建筑行业33题详解】细节理解题根据第二个回答中的“I was very lucky to have spent four years in liberal arts (文科) and science before studying architecture. (我很幸运在学习建筑之前花了四年的时间学习文科和理科)”可知,Suzanne除了学建筑外还学了文科和理科学34题详解】细节理解题根据第三个回答中的“Keep your eyes on the goal.(盯住目标)”及“You will go through a lot of difficult times when you are studying to be an architect,( 在你学习成为建筑师的过程中,你会经历很多困难的时刻,)”可知,要想成为一名建筑师就要下定决心克服各种困难,并紧盯自己的目标35题详解】主旨大意题根据全文内容可知,文章是对建筑师 Suzanne Johnson Crocker的一则采访,她告诉我们如何把建筑作为职业道路。
再结合第一段的“ I talked to American architect Suzanne Johnson Crocker to find out more about the advantages and disadvantages of choosing architecture as a career.”(我和美国建筑师Suzanne Johnson Crocker 进行了对话,目的是发现选择建筑师作为职业的利弊)所以“Architecture as a career path(建筑作为职业道路)”作为文章标题最为合适BPlane wings are traditionally strong and thick but a team of researchers led by NASA has created a flexible wing that morphs (变形) as it flies. The new wing is constructed from thousands of units that fit together and function in a similar way to a bird’s wing, says NASA research engineer, Nick Cramer.“Something like an eagle will lock its joints in while it’s cruising, and then it adjusts its wings to a more suitable shape for its cruising, and then when it wants to do a more aggressive move it’ll unlock its shoulder. That’s a similar response to what we’re doing here,” he said.The Boeing 787 Dreamliner is constructed from body parts that are so large, so th。












