2020届二轮复习-专题三-阅读理解第一讲-细节理解题-ppt课件.ppt
34页江苏高考阅读理解近5年考情分布明细统计年份内容20192018201720162015体裁记叙文20010议论文11102应用文01111说明文12221题型细节理解题107785推理判断题26637主旨大意题22032词义猜测题10211 总结近几年江苏高考阅读理解可知,选材上更注重体现现实生活所选文章涉及话题广,蕴涵丰富的人文、科普知识,具有思想性、人文性、趣味性、实用性等特点和鲜明的时代特色文章选材丰富多样,注重考查考生在不同的语言背景下灵活运用英语语言知识分析和解决问题的能力设题方式仍以细节理解题和推理判断题为主,符合考试大纲要求,细节理解题的比重有所加大总体来说,语篇的难易度呈现层次性,区分度较高,高分难得,有利于高考选拔【能力要求】【图解题型】1.通读全文,抓两个重点:(1)段中心句核心概念常在第一段,常在首段出题2)其他各段的段首和段尾句其他部分略读,有重点地读2.抓住中心,用一分半时间思考3个问题:(1)文章叙述的主要内容是什么?(2)文章中有无提到核心概念?(3)作者的大致态度是什么?仔细看题干,把每道题和原文的某处建立联系,挂起钩,这一步要遵循两个定位原则:(1)通常是由题干出发,使用寻找关键词定位原则。
关键词:大写字母、地名、时间、数字等)(2)自然段定位原则出题的顺序与行文的顺序是基本一致的,一般每段对应一题要树立定位意识,每一题、每一选项都要回到原文中某一处定位通过题干返回原文,判断四个选项,抓住选项中的关键词,把选项定位到原文的某处比较,斟酌选项,选出答案第一讲 细节理解题第一讲 细节理解题细节理解题常以应用文的形式出现在考题中,涉及的话题有:广告类、活动安排类、书籍电影介绍类、演出信息类等设问方式以5W1H(what,who,when,where,why和how)等开头的特殊疑问句一、正确选项的特征1.同义替换对原文句子中的关键词进行同义替换如把lose one’s job换成了be out of work有时候词性或者语态有所变化把原文中的一些词变换一下词性,如把important改成of importance;改变原文中句子的语态,即主动语态与被动语态的转换2.语言简化把原文中的复杂语言进行简化,设置为答案3.正话反说把原文中的意思反过来表达而成为正确选项二、干扰选项的特征1.张冠李戴是原文信息,但不是题目要求的内容2.无中生有符合常识,但不是文章的内容3.曲解文意。
与原文的内容极其相似,只是在某个细节处有些变动4.颠倒是非在意思上与原文大相径庭甚至完全相反5.正误参半部分正确,部分错误[典例1] (2018·江苏卷,阅读B)Time is money, but that principle means different things for different types of restaurants.Unlike fast-food places, fine dining shops prefer customers to stay longer and spend.One way to encourage customers to stay and order that extra round: put on some Mozart (莫扎特).When classical, rather than pop, music was playing, diners spent more.Fast music hurried diners out.Particular scents also have an effect: diners who got the scent of lavender (薰衣草) stayed longer and spent more than those who smelled lemon, or no scent.直接信息题59.How could a fine dining shop make more profit?A.Playing classical music. B.Introducing lemon scent.C.Making the light brighter. D.Using plates of larger size.答案 A [直接信息题。
由题干中的“fine dining shop”快速定位到第二句,结合“One way to encourage customers to stay and order that extra round:put on some Mozart (莫扎特).When classical, rather than pop, music was playing, diners spent more.”可知,要想让顾客在餐馆多停留、多消费,餐馆可以播放古典音乐,故A项符合题意][典例2] (2019·江苏卷,阅读A)High__mindedBuxton is justifiably proud of its cultural life and you’ll find much to suit all tastes with art, music, opera and the performing arts at Buxton Opera House & Pavilion Arts Centre and Green Man Gallery.There are plenty of opportunities for the creative person to become involved, including workshops and events.57.Buxton Opera House & Pavilion Arts Centre is special because it offers ________.A.rides in small trainsB.courses in modern artsC.artistic and cultural activitiesD.basic courses in horse riding答案 C [直接信息题。
根据High minded部分的“...its cultural life...with art,music,opera and the performing arts...”可知,巴克斯顿歌剧院和艺术展览中心的特别之处在于它提供适合所有有品位的文化和艺术活动故选C项]解题技巧——题干定位,寻找信息题干定位法是做细节理解题最基本的也是最常用的方法细节理解题主要考查对某句话或某几句话的理解,可根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可以确定最佳答案题干定位法”分为三步:第一步:先通过题干信息来选择定位词定位词主要是题干中的名词、动词和数词等,即问题的核心信息第二步:在原文中查找定位词或定位词的近义词,找出相关的句子第三步:分析这些句子和选项,得出正确答案[典例3] (2019·江苏卷,阅读C)Who cares if people think wrongly that the internet has had more important influences than the washing machine? Why does it matter that people are more impressed by the most recent changes?It would not matter if these misjudgments were just a matter of people’s opinions.However, they have real impacts,as they result in misguided use of scarce resources.间接信息题61.Misjudgments on the influences of new technology can lead to ________.A.a lack of confidence in technologyB.a slow progress in technologyC.a conflict of public opinionsD.a waste of limited resources答案 D [间接信息题。
根据第二段中的“However,they have real impacts,as they result in misguided use of scarce resources.”可知,这些误判有真正的影响,因为它们会导致稀缺资源的错误使用,故选D项][典例4] (2019·江苏卷,阅读C)In yet another example, a fascination with the new has led people to believe that the recent changes in the technologies of communications and transportation are so revolutionary that now we live in a “borderless world”.As a result,in the last twenty years or so,many people have come to believe that whatever change is happening today is the result of great technological progress, going against which will be like trying to turn the clock back.Believing in such a world, many governments have put an end to some of the very necessary regulations on cross-border flows of capital,labour and goods, with poor results.63.What has led many governments to remove necessary regulations?A.Neglecting the impacts of technological advances.B.Believing that the world has become borderless.C.Ignoring the power of economic development.D.Over-emphasizing the role of international communication.答案 B [间接信息题。
根据文中的“Believing in such a world...with poor results.”可知,正是因为相信有这样一个世界,所以许多政府终止了一些非常有必要的规定believing in such a world 即上文提到的“now we live in a ‘borderless world’”,即相信世界已经变得无国界,故选B]解题技巧——“断章取义”定答案[典例5] (2018·江苏卷,阅读A)Admission$25.00 recommended for adults, $12.00 recommended for students,includes the Main Building and The Cloisters(回廊) on the same day;free for children under 12 with an adult.Free with AdmissionAll special exhibitions, as well as films, lectures, guided tours,concerts,gallery talks,and family/children’s programs are free with admission.Ask about today’s activities at the Great Hall Information Desk.数字计算题56.How much may they pay if an 11-year-old girl and her working parents visit the museum?A.$12. B.$37. C.$50. D.$62.答 案 C [数 字 计 算 题 。
根 据 题 意 并 结 合 Admission部 分 中 的 “$25.00 recommended for adults”“free for children under 12 with an adult”可知,他们应付两个成年人的门票费用一家三口共计花费:25+25+0=50 (美元)][典例6] (2018·全国卷Ⅰ,阅读C)At present, the world has about 6,800 languages.The distribution of these languages is hugely uneven.The general rule is that mild zones have relatively few languages, often spoken by many people, while hot, wet zones have lots, often spoken by small numbers.Europe has only around 200 languages;the Americas about 1,000;Africa 2,400;and Asia and the Pacific perhaps 3,200, of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800.The median number(中位数)of speakers is a mere 6,000, which means that half the world’s languages are spoken by fewer people than that.30.How many languages are spoken by less than 6,000 people at present?A.About 6,800. B.About 3,400.C.About 2,400. D.About 1,200.答案 B [数字计算题。
根据文章中的“At present, the world has about 6,800 languages.”和“The median number (中位数) of speakers is a mere 6,000, which means that half the world’s languages are spoken by fewer people than that.”可知,目前世界上大约有6,800种语言,但是讲的人数少于6,000人的占一半即3,400,故选B]解题技巧——“加减乘除”得数据1.阅读题干,根据题干中的关键词寻读原文,同时标记数字、时间、年代等相关信息2.弄清题干询问数据与原文数据的逻辑关系,并进行加减乘除计算3.特殊信息应注意:(1)特殊数字:decade十年;fortnight两周;double两倍;couple两个;score二十;dozen十二2)特殊词汇:off削价,减价;discount折扣[典例7] (山东卷,阅读C)You can’t always predict a heavy rain or remember your umbrella.But designer Mikhail Belyaev doesn’t think that forgetting to check the weather forecast before heading out should result in you getting wet.That’s why he created Lampbrella,a lamp post with its own rain-sensing umbrella.The designer says he came up with the idea after watching people get wet on streets in Russia.“Once,I was driving on a central Saint Petersburg street and saw the street lamps lighting up people trying to hide from the rain.I thought it would be appropriate to have a canopy(伞蓬) built into a street lamp.” he said.细节排序题The Lampbrella is a standard-looking street lamp fitted with an umbrella canopy.It has a built-in electric motor which can open or close the umbrella on demand.Sensors (传感器)then ensure that the umbrella offers pedestrians shelter whenever it starts raining.In addition to the rain sensor,there’s also a 360°motion sensor on the fiberglass street lamp which detects whether anyone is using the Lampbrella.After three minutes of not being used the canopy is closed.According to the designer,the Lampbrella would move at a relatively low speed,so as not to cause harm to the pedestrians.Besides,it would be grounded to protect from possible lightning strike.Each Lampbrella would offer enough shelter for several people.Being installed(安装) at 2 metres off the ground,it would only be a danger for the tallest of pedestrians.While there are no plans to take the Lampbrella into production,Belyaev says he recently introduced his creation to one Moscow Department,and insists his creation could be installed on any street where a lot of people walk but there are no canopies to provide shelter.68.Which of the following shows how the Lampbrella works?A.motor→canopy→sensors B.sensors→motor→canopyC.motor→sensors→canopy D.canopy→motor→sensors答案 B [细节排序题。
根据原文第三段可知伞棚的打开或关闭是先由传感器来接收,然后通过发动机来进行操控,因此答案为B项]解题技巧——首尾定位法先找出第一个事件和最后一个事件,这样可以迅速缩小选择范围,从而迅速找到答案阅读理解的文章如果是记叙文,排序题通常以事件发生的时间为线索;如果是说明文,排序题通常以说明的先后顺序为线索;如果是议论文,排序题通常以逻辑顺序为线索。

卡西欧5800p使用说明书资料.ppt
锂金属电池界面稳定化-全面剖析.docx
SG3525斩控式单相交流调压电路设计要点.doc
话剧《枕头人》剧本.docx
重视家风建设全面从严治党治家应成为领导干部必修课PPT模板.pptx
黄渤海区拖网渔具综合调查分析.docx
2024年一级造价工程师考试《建设工程技术与计量(交通运输工程)-公路篇》真题及答案.docx
【课件】Unit+3+Reading+and+Thinking公开课课件人教版(2019)必修第一册.pptx
嵌入式软件开发流程566841551.doc
生命密码PPT课件.ppt
爱与责任-师德之魂.ppt
制冷空调装置自动控制技术讲义.ppt


