初一英语 阅读理解专题一教案.docx
13页阅读理解专题一适用学科英语适用年级初二适用区域全国课时时长120分钟知识点阅读理解三大题型:细节事实题、主旨大意题、推理判断题教学目标使学生掌握阅读理解题型的做题方法教学重点阅读理解题解题方法教学难点阅读理解题型的文章理解教学过程一、 复习预习你在初中阶段学过哪些阅读理解解题方法?二、知识讲解体裁分析能力论述文的阅读难在这种文章处处都渗透作者的个人观点、态度阅读论述文应该从文体的写作和结构特点入手. 文章的结构往往容易把握,用主题句开门见山作者往往通过信号词(signal words或transitional words)和关联词(referents来组织段落、文章.对信号词的迅速反应和对关联词的准确判断是至关重要的;要特别注意区分作者的观点与文章里所提到的人物的观点,同时注意作者所使用的表示赞同、反对等感情色彩的词汇 分析题干能力细节类问题的命题方式有以下几种:1)Which of the following is NOT true according to the information in the passage? 2) The author mentions all of the following except . . . 3)Which of the following statements is correct according to the passage? 4)The writer mentions all of the items listed below except ______. 5) Which of the following is mentioned in the passage? 6) What is the example of . . . as described in the passage? 7) The reason for . . .is . . . 8) According to the passage, when (where, why, how, who, etc. ) ... 9)From the passage we know that ______.10)In the passage, the author states that ______.细节理解题:细节理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据 文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。
有些问题可以在文章中直接找到答案,有些则要我们在理解的基础上将有关内容系统化才能找到,比如计算、排序、是非判断、图形比较等做此类题的方法一般是先用寻读法找出与问题相关的词语或句子,再对相关的部分进行细读,找出正确答案主旨大意题的提问方式有以下几种:1)The general/main idea of the passage is about ____. 2)Which of the following best states the theme of the passage? 3)In this passage the author discusses primarily ____. 4)The passage is mostly about ____. 5)The passage is mainly concerned about ____. 6)What is the main topic of the passage? 7)What is the best title for the passage? 8)The subject discussed in this text is _____ 9)The author’s main purpose in writing the passage is to …10)The passage is meant to ….11)The purpose of this article is to …有关推理的试题常常包括以下类型: 1) It can be inferred from the text that ______. 2) From the text we know that ______. 3) The story implies that ______. 4) The paragraph following the passage will most probably be ___.5) The writer’s attitude toward...is ______. 6)The author implied(suggested)that... 7)It may be concluded from the passage that... 8)Which of the following statements does the passage support? 9)With which of the following does the author agree? 考作者观点态度的提问方式有:1)The author seems to think that ______. 2)The writer is trying to present a point of view in ______. 3)The author wants to appeal to _______ . 4)The author’s style is ______ . 5)The author’s tone would be best described as _______ .6)What is the author’s opinion of ______?7)The writer believe that________?8) What is the authors main purpose in the passage?9)In the authors opinion_________? 推断题 1.解推断题应注意: (1)不能以自己的观点代替作者的观点; (2)推理的根据来自于上下文。
2.解推断题的方法: 解推断题最主要的方法是根据词义关系推断具体细节确定作者态度,可以有两种思路:1、问全文主体事物的(包括主题),可以根据阐述主题或有关主体事物的相关句中的形容词、副词或动词确定作者的态度;2、如果问的是对某一具体事物的态度,则可以定位到具体相关句,然后确定答案 三、 例题精析Invited by Mr. Ye Huixian, host of the well received TV programme “Stars Tonight”,Miss Luo Lin, Miss Asia of 1991,appeared as the guest hostess on the Shanghai TV screen last Sunday. Born in Shanghai and taken to Hong Kong when she was only six years old, Luo Lin has never dreamed of being Miss Asia. Her childhood dream was to be an air hostess. Before she took part in the competition, she had been an airhostess in Cat hay Airline for seven years. However,it still took her three months to learn the art of walking on the stage, dancing, singing, making-up and other proper manners, designed by the Asia TV Station. “It’s really a hard job for me. I won’t enter for such competition any more. Anyhow, I am quite lucky. I am also glad to have had more chance to work for the social welfare since I won the title. This time, in Shanghai, Id love to make a deep impression on my TV audience, " said Luo Lin with a sweet smile.Q: Which of the following is NOT true? A. Luo Lin is a native of Shanghai. B. Luo Lin moved to Hong Kong with her parents. C. Luo Lin won the title of Miss Asia in 1991. D. Asia TV Station helped Luo Lin to become Miss Asia. 解析: A、C 和D都可在原文找到答案,而B项原文列的是: taken to Hong Kong可判断不是moved to Hong Kong with her parents,因此选B。
Example 2 One day a man walked into a pet shop and said to the shop assistant,“I need two small mice and about five dozen roaches (蟑螂) and two spiders.” “What do you need these things for?” the shop assistant was very surprised. “Well,”replied the man,“I’m moving out of my apartment and the landlord insists that I should leave the house in exactly the same condition as I found it.”Q: The passage suggests that when the writer moved into the house, it was ______. A. very clean B. just cleaned by the landlordC. tidy and comfortable D. dirty and full of insects解析:他要搬出所租的房子,而房东要求房屋必须是他租进来时的原样,所以他须买些老鼠和蟑螂等昆虫对房屋进行“恢复”,因此推出答案为D。
Example 3 Some people are never right. They never have good luck. They usually do。

卡西欧5800p使用说明书资料.ppt
锂金属电池界面稳定化-全面剖析.docx
SG3525斩控式单相交流调压电路设计要点.doc
话剧《枕头人》剧本.docx
重视家风建设全面从严治党治家应成为领导干部必修课PPT模板.pptx
黄渤海区拖网渔具综合调查分析.docx
2024年一级造价工程师考试《建设工程技术与计量(交通运输工程)-公路篇》真题及答案.docx
【课件】Unit+3+Reading+and+Thinking公开课课件人教版(2019)必修第一册.pptx
嵌入式软件开发流程566841551.doc
生命密码PPT课件.ppt
爱与责任-师德之魂.ppt
制冷空调装置自动控制技术讲义.ppt


