
高考英语阅读理解精编习题及解析.doc
17页高考英语阅读理解精编习题及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解 The number of giraffes is becoming smaller across Africa, according to the Giraffe Conservation Foundation. The total population has dropped by 40 percent in the last 15 years. Surprisingly, even scientists haven't given much attention to giraffes. We are learning more about their ecology, but what we know is still way behind what we know about other species. "It's a silent extinction," said Dr. Julian Hennessy, a wildlife scientist. "The main reason for the smaller number of giraffes is their loss of living places," said Hennessy, "as an increasing part of land is used for farming. But hunting also has a big influence." You might wonder why hunters would focus on giraffes. First of all, once a giraffe is brought down, there is lots of meat with a small amount of effort. Besides, there is another thing encouraging the hunting. In Tanzania, Hennessy says, the latest word on the street is that eating giraffe meat could cure AIDS. Fresh giraffe heads and bones can be sold at prices of up to $140 per piece. Another widespread misconception about giraffes is that they are everywhere. Look at kids' books which are full of giraffes. They are always in zoo collections. They can be seen easily, so you don't think we have to worry about them. But the truth is that they are in danger of extinction. There is a lack of right and true data. Hennessy and other researchers are now pulling together the data needed to improve the situation of the entire giraffe species and all nine subspecies (亚种). The information will be used to change the giraffe's listing on the International Union for Conservation of Nature Red List, which now lists the species as of "least concern" but two subspecies as "endangered". "It's a lot of work to gather the necessary information," Hennessy says. "And several other giraffe subspecies will be recommended for endangered listings next year or the year after." He hopes that the world will finally start to take notice of how endangered these beloved animals have become.(1)By saying "It's a silent extinction", Hennessy tells us that ______. A. giraffes are unpopular in Africa B. the giraffe is always silent in daily lifeC. the ecology of Africa needs more attention D. the extinction occurs without enough attention(2)What has caused the high price of giraffe meat in Tanzania? A. The country's custom. B. The illegal international trade.C. The cost of hunting a giraffe. D. The idea that it's a cure for AIDS.(3)The misconception in Para. 3 can be corrected by ______. A. preventing illegal hunting in Africa B. rewriting kids' books about giraffesC. providing reliable data about giraffes D. spreading scientific knowledge of AIDS(4)The final purpose of Hennessy's great effort is to ______. A. collect more information about giraffes B. raise public awareness of protecting giraffesC. prove giraffes will disappear in the next few years D. work with the International Union for Conservation of Nature【答案】(1)D(2)D(3)C(4)B 【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了长颈鹿濒临灭绝的原因,并指出提供准确的数据,提高人们的保护意识至关重要。
1)考查词义猜测根据第一段中的“Surprisingly, even scientists haven't given much attention to giraffes. We are learning more about their ecology, but what we know is still way behind what we know about other species.”可知人们对其关注很少,了解很少,这时期灭绝的原因,所以silent extinction 意为在人们不知不觉中灭绝2)考查细节理解根据第二段中的“In Tanzania, Hennessy says, the latest word on the street is that eating giraffe meat could cure AIDS. Fresh giraffe heads and bones can be sold at prices of up to $140 per piece.”可知人们认为长颈鹿肉能治愈艾滋病,因此其肉价很贵,故选D3)考查推理判断根据第三段中的“There is a lack of right and true data.”可知造成人们误解的原因是,缺乏正确真实的数据,再根据第四段中的“Hennessy and other researchers are now pulling together the data needed to improve the situation of the entire giraffe species and all nine subspecies (亚种).”可知要想根正人们的认知,需要提供准确可靠的数据,故选C。
4)考查写作意图根据最后一段中的“He hopes that the world will finally start to take notice of how endangered these beloved animals have become.”可知Hennessy的努力的目的是提高公众保护长颈鹿的意识点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和写作意图四个题型的考查,是一篇环保类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案2.阅读理解 Automatic dishwashers have been around for more than 100 years. It started in 1886 with Josephine Cochrane, a woman in Shelbyville, Illinois. She was a rich woman who could afford servants to wash her dishes, so she really didn't mind the work. What she did mind was that her servants broke the dishes. She hosted quite a few dinner parties, and after every party the servants broke more of her expensive dishes. Finally, Cochrane took action. First, she measured her dishes and bent wire into racks to hold them. Next, she put the racks on a wheel in a large copper boiler. Then, the boiler sprayed hot, soapy water on the dishes as a motor 。












