
2022年湖南省衡阳市中考英语真题(教师版).doc
16页2022年衡阳市初中学业水平考试试卷英语I.阅读技能(六个部分,共35小题,计60分)(A)完形填空通读短文,掌握大意,然后从ABC三个选项中选择最佳答案填空共10小题,计10分)Mona was a young girl who lived in India. One night she saw the moon climbing into the sky slowly. It was so beautiful! Suddenly, a shining line of light from the moon danced right into ___1___ room and said, “The old woman on the moon invites you for a visit. Will you come with me? I will bring you ___2___ in a few days.”Mona was very excited and ___3___ with the moonbeam (一缕月光). Stars and planets hurried past them. At last they reached the top of a mountain. The moonbeam finally stopped at the entrance of a beautiful castle which was made of moonstones. A very old woman, whose white flowing hair almost touched the ground ___4___ greeted the girl. She said “You are the first human whom I have ever met. I have been here for millions of years, I am so ___5___. Please tell me about your life.”Mona was a kind girl and she had compassion (同情) for the old woman. In the following days she stayed with the old woman and told her about the life on the ___6___. Suddenly, Mona felt someone was pushing her. Then she opened her eyes and saw her mom. Her mother said to her, “Mona, wake up! You have ___7___the whole day. Come and have some food.”Later on, Mona took part in a writing competition in her school. Mona wrote about her wonderful dream ___8___ won the first prize. Mona’s parents were very happy with ___9___ their daughter achieved and encouraged her to keep on writing. Soon Mona became a ___10___ and wrote many good stories for children.1. A. she B. her C. his2. A. down B. up C. back3. A. put off B. set off C. get off4. A. gently B. angrily C. impolitely5. A. worried B. lonely C. nervous6. A. earth B. moon C. ground7. A. studied B. slept C. played8. A. and B. or C. but9. A. how B. that C. what10. A. doctor B. writer C. teacher【答案】1. B 2. C 3. B 4. A 5. B 6. A 7. B 8. A 9. C 10. B【详解】【导语】本文讲述莫娜随一缕月光飞行到月球去拜访一位白发飘逸的老妇人。
老妇人说自己很孤独,希望莫娜能给她讲讲地球上的生活其实,这只是莫娜的一个梦后来,莫娜参加写作比赛,把她的梦写成了故事,还赢得了一等奖1题详解】句意:突然,月亮上的一道亮光照进了她的房间……she她;her她,她的;his他的此处作定语修饰room,用形容词性物主代词形式,故选B2题详解】句意:过几天我就带你回来bring down降低;bring up养大;bring back拿回来,使……恢复根据“Will you come with me? I will bring you...in a few days.”可知,邀请莫娜一起去,过几天再带她回来,故选C3题详解】句意:莫娜非常兴奋,在月光下出发了put off推迟;set off出发;get off下车根据“Mona was very excited and...with the moonbeam (一缕月光).”可知,莫娜在月光下出发了,故选B4题详解】句意:一位白发飘逸、几乎触到地面的老妇人温柔地迎接了这个女孩gently温柔地;angrily生气地;impolitely不礼貌地根据“Please tell me about your life.”可知,老妇人非常温柔,故选A。
5题详解】句意:我已经在这里几百万年了,我很孤独worried担心的;lonely孤独的;nervous紧张的根据“You are the first human whom I have ever met. I have been here for millions of years”可知,老妇人十分孤独,故选B6题详解】句意:在接下来的日子里,她和老妇人待在一起,给她讲地球上的生活earth地球;moon月亮;ground地面根据“told her about the life on the...”可知,莫娜来自地球,所以是讲地球上的生活,故选A7题详解】句意:你已经睡了一整天了studied学习;slept睡觉;played玩根据“Mona, wake up!”可知,莫娜在睡觉,故选B8题详解】句意:莫娜写了她美好的梦想,并获得了一等奖and和;or或者;but但是前后两句构成并列关系,用and连接,故选A9题详解】句意:莫娜的父母对女儿的成就感到非常高兴,并鼓励她继续写作how如何;that那个;what什么此处含宾语从句,引导词在从句中作宾语,故选C10题详解】句意:很快,莫娜成了一名作家,写了许多很好的儿童故事。
doctor医生;writer作家;teacher老师根据“keep on writing”可知,继续写作,成为了一名作家,故选BB)(共5小题,计10分)根据短文内容从下面的六个选项中选择五个还原到文中,使短文内容完整、意思连贯Parents can be very important teachers in our lives. ____11____ Parents may be too close to their children emotionally (感情上). Sometimes they can only see their children through the eyes of a protector. ____12____ However, it might seem too dangerous for a parent.Another problem is that parents may expect their children’s interests to be similar to their own. ____13____ But what if their child’s true love is art or writing, or car repair?Parents usually want to pass on their values to their children. But should children always believe what their parents do? ____14____ But when they get older, they will have different ways of thinking.The most important thing to realize is that we all have many teachers in our lives. Our parents teach us, our teachers teach us, and our friends teach us. ____15____ All of them are valuable.A. If they love science, they may try to force their child to love science, too.B. However, they are not always the best teachers.C. Teachers are always ready to help their students.D. Books, newspapers and televisions also teach us.E. For example, a teacher might see a trip to a big city as a valuable experience.F. When children are young, they believe that their parents are always right.【答案】11. B 12. E 13. A 14. F 15. D【详解】【导语】本文主要讲父母是我们生活中最重要的老师,但他们教育孩子时常存在一些问题,最重要的是要意识到,在我们的生活中我们都有很多老师。
11题详解】根据“Parents may be too close to their children emotionally. Sometimes they can only see their children through the eyes of a protector.”可知以保护者的角度看待孩子,不是最好的老师,B项“然而,他们并不总是最好的老师符合语境12题详解】根据“However, it might seem too dangerous for a parent.”可知此处讲一种家长认为危险的活动,E项“例如,老师可能会认为去大城市旅行是一种宝贵的经验符合语境13题详解】根据“Another problem is that par。












