
2021-2022学年广东省肇庆实验中学高二(上)期中英语试卷(附详解).docx
21页2021-2022学年广东省肇庆实验中学高二(上)期中英语试卷一、阅读理解(本大题共10小题,共25.0分)AMars is a neighboring planet in our solar system.Scientists study Mars because it could hold clues that could help us learn more about life on Earth.For decades,scientists have used robot technology to better understand Mars.In December 2020, scientists introduced a group of robots named Mars Dogs at a yearly meeting.The Mars Dog is a four-legged robot created by the company Boston Dynamics.lt,along with other similar robots,can move around in ways the wheeled rovers (探测器)that explored the planet never could.Traditional Mars rovers are limited mostly to flat surfaces.However,many scientifically interesting Martian regions are only reachable by crossing very rough (山奇ill区的)ground or going below ground.Walking Mars Dogs are well-suited for such challenges-even if they fall down,they can get back up again.These robots can also explore underground by walking around rocks and lowering themselves into caves.They are even capable of selecting which path to take.While they do this,they collect measurements to build a map of what they see.A Mars Dog would also be about 12 times lighter than current rovers.lt would be able to travel much faster,reaching normal walking speeds of 5 kilometers per hour during tests.Compare that to the Curiosity rover that is currently exploring Mars.Curiosity rolls along the Martian surface at about 0.14 kilometers per hour.Before going to Mars,the team members are testing the robot.They even take the robot to outdoor locations similar to Martian landscapes.Those tests show that the robots,without any help,can walk around rocks and map deep caves. "These behaviors could one day enable significant scientific missions to take place on the Martian surface and subsurface/ the scientists said at the yearly meeting.1. What is the text mainly about? A. Ways robot dogs walk on the Martian surface.B. Robot dogs newly created for Mars exploration.答案和解析1.【答案】【小题1] B【小题2】D【小题3】C【解析】(1)B.主旨大意题。
根据第一段中MIn December 2020 , scientists introduced a group of robots named Mars Dogs at a yearly meeting.1' ( 2020年12月,科学家们在年会上介绍了一组名为MarsDogs的机器人可知这篇文章 主要介绍了新创造的机器狗未来可用于火星探索故选B项2) D.细节理解题根据第二段中"However,many scientically interesting Martian regionsare only reachable by crossing very rough (山奇山区的)ground or goingbelow ground.Walking Mars Dogs are well-suited for such challenges-even if they fall down,they can get back up again.n (然而, 许多具有科学意义的火星区域只能通过非常崎岖的地面或进入地下才能到达火星犬很适 合应对这样的挑战一即使它们跌倒了,它们也能重新站起来可推知”火星犬”的优 点是可以灵活的移动。
故选D项3) C.观点态度题根据最后一段中"These behaviors could one day enable significant scientific missions to take place on the Martian surface andsubsurface" (机器狗的这些表现有朝一可以让重要的科学任务在火星表面和地下进行可知科学家对未来”火星狗”的态度是充满的希望 的A.Satisfed满意的;B.Doubtful质疑的;C.Hopeful有希望的;D.Alarmed警觉的 结合选项翻译可知C项”有希望的”符合科学家对”火星狗”的态度故选C项这是一篇说明文,主要介绍了一种新型机器人''火星犬”,在未来投入使用后将更好的完 成火星探索使命阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑 关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章 未涉及的现象、事例给以解释考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作 者观点4.【答案】【小题1] C【小题2】B【小题3】A【解析】(1) C.细节理解题根据第一段"Radio stations no longer have a large audience that they once had.People can now easily download music from the Internet,or listen to it online. 广播电台不再像以前那样拥有大量的听众。
人们现在可以很容易地从互联网上下载音乐, 或收听可知广播电台不再有大量的听众是因为人们可以更方便地访问音乐 故选Co(2) B.推理判断题根据第三段"Launching an online radio site and maintaining it was no easy job.George had to get his head into technology.He faced and overcame many challenges,and turned a deaf ear to those who always laughed at his idea.建立一个广播网站并维护它并不是一件容易的事乔治得专心研究技术他面对并 克服了许多挑战,对那些嘲笑他的人充耳不闻可知George是很有决心的o A.optimistic 乐观的;B.determined有决心的;C.confident自信的;D.warmhearted热心的3) A.标题归纳题阅读全文以及根据最后一段nJust like any other business,R began with a rough start.Not many people knew about this online radio station and were too absorbed in the new tech to turn to the radio-centric music streaming service.与其他业务一样,R的起步也很艰难。
没有多少人知道这家广播电台, 他们太专注于这项新技术,以至于无法转向以广播为中心的音乐流媒体服务可知本 文主要讲述了 R兴起所以"A.The Rise Of Rn 作为题目最 合适本文是一篇说明文,主要讲述了 R兴起阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑 关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章 未涉及的现象、事例给以解释考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作 者观点7.【答案】【小题1】C【小题2】C【小题3】D【小题4】D【解析】(1) C.推理判断题根据第三段 He was about to step back into the lunar module (登月舱)when he turned around and saw there were little spaces in the rock box.He knew that geologists on earth would be just so excited to study these materials,so he just scooped up nine scoops (勺)of soil and put it into the box .就在他要回到登月舱的时候,他转过身来, 看到岩石盒子里己经没有什么空间了。
他知道地球上的地质学家对研究这些材料会很兴 奋,所以他舀了九勺土放进盒子里可知,”阿波罗1-0-0-8-5”样本是在阿姆斯特朗返回 登月舱之前最后一刻采集的2) C.细节理解题根据第五段 This was quite a leap of imagination 一 he proposed that the whole of the moon had been almost covered with a magma (岩浆) ocean nearly 4.5 billion years ago.This was a revolutionary idea at the time, •••so it completely changed our idea how the moon formed.他提出,在45亿年前,整个月球几乎都被岩浆海洋所。
