
40分阅读理解提分练六 (2).ppt
47页40分分阅读理解提分理解提分练 六六限限时35分分钟Ⅰ. 阅读理解理解 A A Time for an adventure? Are you a bit bored with your nine-to-five routine? Have a look at our exciting range of holidays and decide what type of adventure you’d like. Activity holidays Our activity holidays are for everyone, people who love danger or who just like sports. We have a huge variety of water, snow or desert holidays. We’ll take you SCUBA diving in the Red Sea or kayaking and white waterrafting in Canada. If you prefer snow, you can try skiing or snowboarding in the Alps. For those who like warmer weather, we also have sandboarding—the desert version of skateboarding. Polar expeditions Take a cruise to the Antarctic or the Arctic; explore a land of white natural beauty and wonderful wildlife. Our experts will explain everything about the two poles as you watch the penguins in the Antarctic or whales and polar bears in the Arctic. Cultural journeys Our cultural journeys will help you discover ancient civilizations: India, Thailand, Egypt and many more. Visit temples, palaces and ancient ruins—just remember to bring your camera! Get to know local ways of life by exploring markets, trying foreign food and meeting local people. Trekking tours We have trekking holidays to famous places such as Machu Picchu or the Everest Base Camp Trek, as well as some nearer to home in the Highlands of Scotland. You don’t need to be very sporty, just fairly fit. You’ll have a greattime enjoying nature with a group of new friends. Some of the holidays include camping, but we’ll transport the tents for you! 【【文章大意文章大意】】这是一篇是一篇说明文。
本文推荐了几个不同的度假明文本文推荐了几个不同的度假选项, 包括活包括活动假假日、极地探日、极地探险、文化旅途、徒步旅行文化旅途、徒步旅行1. Which tour will you choose if you want to watch animals in nature? A. Activity holidays. B. Polar expeditions. C. Cultural journeys. D. Trekking tours. 【【解析解析】】选选B细节理解题细节理解题根据Polar expeditions部分中部分中Take a cruise to the Antarctic or the Arctic; explore a land of white natural beauty and wonderful wildlife. 乘船游览南极或北极乘船游览南极或北极; 探索白色的自然美景和奇妙的野生生物的土地探索白色的自然美景和奇妙的野生生物的土地可知可知, 如果你想看大自然中的动物如果你想看大自然中的动物, 你可以选择你可以选择Polar expeditions。
2. What can explorers probably do during the trekking tours? A. Do some sports. B. Enjoy sandboarding. C. Camp on the mountains. D. Try snowboarding in the Alps. 【【解析解析】】选选C细节理解题细节理解题根据Trekking tours部分中部分中We have trekking holidays to famous places such as Machu Picchu or the Everest Base Camp Trek, as well as some nearer to home in the Highlands of Scotland. 我们有徒步我们有徒步旅行的假期旅行的假期, 去著名的地方去著名的地方, 如马丘比丘或珠峰大本营远足如马丘比丘或珠峰大本营远足, 以及一些更接近以及一些更接近家乡的苏格兰高地以及后文家乡的苏格兰高地以及后文Some of the holidays include camping, but we’ll transport the tents for you! 有些假期包括野营有些假期包括野营, 但我们会为你运送帐篷但我们会为你运送帐篷! 可知可知, 在在Trekking tours中探险家们可能会在山上露营。
中探险家们可能会在山上露营3. Who are the holiday adventure events mainly aimed at? A. Senior retirees. B. Young teenagers. C. Regular workers. D. Successful businessmen. 【【解析解析】】选选C推理判断题根据文章第一句推理判断题根据文章第一句Are you a bit bored with your nine-to-five routine? 你是不是有点厌倦了朝九晚五的生活你是不是有点厌倦了朝九晚五的生活? 可推知可推知, 这是针对这是针对上班族的上班族的BDearest darling girl, Today is the beginning of the next stage in your life. We head off to your new home at Stanford. Where do I start telling you how proud I feel to be called Mummy by you? We’ve laughed at how you burst into this world with a scowl on your face, how determined you have always been right from feeding yourself to making big decisions for your life. There were days during your illness that I wasn’t sure you had the will to make it. Telling you that you needed to want to get better was the hardest and yet the greatest day. From that day you took responsibility and decided you wanted to beat anorexia(厌食食). I don’t think I’ve ever felt so proud of you as when you came home to say that you wanted to go to West Africa between school and university. You chose to go alone, and to raise the money yourself. You have such strength of character and determination. It is at times hard to believe that you are only 18. You experienced something in that month that few dare experience in a lifetime. So, Viv, here are my words of wisdom to you as you start your next big adventure. The world is a beautiful place but often a few things can make it seem difficult. God’s temple is made of love. It’s man’s temple that is built ofstones. Open your heart to goodness and never ever let negative people or thoughts take hold of you. As Minor Myers put it, “Go into the world and do well. But more importantly, go into the world and do good. ” It is true that with every passing day, I will grow older and weaker. A day may come when I will become forgetful. But even then, you with your bright smile, will light up my heart. Your Alo【【文章大意文章大意】】本文是一位母本文是一位母亲写写给即将步入大学校园的女儿的信即将步入大学校园的女儿的信, 信中信中这个母个母亲回回忆了女儿以前的生活中的种种了女儿以前的生活中的种种, 特特别是一次独自冒是一次独自冒险的的经历, 她她为女儿的女儿的坚强强、独立、独立, 以及取得的成以及取得的成绩感到自豪感到自豪, 她把大学生活比作一次更大的她把大学生活比作一次更大的历险, 并并建建议女儿做一个女儿做一个积极、善良的人。
极、善良的人4. What can be learned from the first paragraph? A. She was once a trouble maker. B. She’s a freshman in Stanford. C. She relies on her parents a lot. D. She was defeated by anorexia. 【【解析解析】】选选B推理判断题根据第一段中的推理判断题根据第一段中的“Today is the beginning of the next stage in your life. We head off to your new home at Stanford. ”可知可知, 今天今天是她生命中下一个阶段的开始是她生命中下一个阶段的开始, 即将步入斯坦福大学即将步入斯坦福大学, 由此可知她是斯坦福大由此可知她是斯坦福大学的大一新生学的大一新生5. Why did Viv go to West Africa? A. To do what others dare not. B. To show her determination. C. To get money for school fees. D. To go on an adventure by herself. 【【解析解析】】选选D。
细节理解题根据第二段中的细节理解题根据第二段中的“. . . You chose to go alone, and to raise the money yourself. ”可知可知, Viv去西非是为了独自体验冒险经历去西非是为了独自体验冒险经历6. What is Alo’s advice for Viv? A. To be a positive and kind person. B. To avoid the negative part of life. C. To be cautious of cold-hearted people. D. To explore the beauty of the world. 【【解析解析】】选选A推理判断题根据第三段中的推理判断题根据第三段中的Open your heart to goodness and never ever let negative people or thoughts take hold of you. As Minor Myers put it, “Go into the world and do well. But more importantly, go into the world and do good. ”可知可知, Alo给给Viv的建议是做一个积极、善良的人。
的建议是做一个积极、善良的人7. How did the author feel when writing the letter? A. Amused and thankful. B. Pleased and satisfied. C. Cheerful and relieved. D. Concerned and anxious. 【【解析解析】】选选B推理判断题通读全文可知推理判断题通读全文可知, 这是一位母亲写给即将步入大学这是一位母亲写给即将步入大学校园的女儿的信校园的女儿的信, 信中这个母亲回忆了女儿以前的生活中的种种信中这个母亲回忆了女儿以前的生活中的种种, 特别是一次特别是一次独自冒险的经历独自冒险的经历, 她为女儿的坚强、独立她为女儿的坚强、独立, 以及取得的成绩感到自豪以及取得的成绩感到自豪, 由此可由此可知知, 这位母亲写这封信时是高兴和满意的这位母亲写这封信时是高兴和满意的C (2020·石家庄模石家庄模拟) Many Canadians are aware that problems with the nation’s health care system have resulted in a lack of hospital beds and medical equipment, overcrowded emergency rooms, long waiting lists, and not enough family doctors. Over the last 10 years, the number of medical students choosing the family practice as their lifelong career has been dropping at a surprising rate. When asked why they lack interest in family medicine, the students cite (援引援引) a heavy student debt load and the long hours required of a doctor who is managing the family practice. As in other kinds of work, young doctors today want a balance between their professional and personal lives. In British Columbia (BC) this problem is made worse because the province produces fewer medical graduates for each person than any other province in Canada. The provincial government has committed itself to doubling thenumber of medical student graduates. This strategy doesn’t come close to giving us the new doctors needed each year in BC to replace those who are retiring, moving out of the province, reducing their hours of practice, or dying. The primary care system is showing its cracks. Ten years ago, 2, 030 of BC’s family doctors were providing obstetrical (产科的科的) care. Today just 945 are performing this invaluable service. Although delivering babies is a “good news” area of medicine, the hours are long, but the reward for bringing new life into the world is modest. It’s no surprise, then, that many of BC’s familydoctors are no longer taking on new patients. In 1999, there were 1, 420 family doctors accepting new patients — in 2004 that number declined to 599, a drop of 58%. The foundation of primary care needs to be strengthened. The Working Agreement between the doctors and the government includes a series of primary care renewal projects designed to make the family practice more attractive to medical graduates, improve upon working conditions, and entice family doctors from outside BC to start their business here. Yet still more needs to be done.【【文章大意文章大意】】本文主要本文主要讲了加拿大家庭医生了加拿大家庭医生严重缺乏的重缺乏的问题。
8. What makes medical students unwilling to be family physicians? A. The student debt and long working hours. B. Long term of study at a medical school. C. A limited number of places in the medical school. D. An increasing number of patients and long waiting lists for specialists.【【解析解析】】选选A细节理解题根据第二段细节理解题根据第二段“When asked why they lack interest in family medicine, the students cite a heavy student debt load and the long hours required of a doctor who is managing the family practice. ”可知可知, 学生债学生债务负担和医生所需的长的工作时间成为阻碍医科学生选择成为家庭医生的两务负担和医生所需的长的工作时间成为阻碍医科学生选择成为家庭医生的两大障碍。
大障碍9. What does the text say about family doctors in BC? A. They are no longer needed. B. They are too few in number. C. They will soon become abundant. D. They are rapidly leaving the province. 【【解析解析】】选选B细节理解题根据第四段细节理解题根据第四段“Ten years ago, 2, 030 of BC’s family doctors were providing obstetrical care. Today just 945 are performing this invaluable service. ”并结合本段最后一句并结合本段最后一句“In 1999, there were 1, 420 family doctors accepting new patients — in 2004 that number declined to 599, a drop of 58%. ”可知可知, 在在BC, 家庭医生的数量在急剧下降家庭医生的数量在急剧下降, 缺口很大。
缺口很大10. Which can replace the underlined word “entice” in the last paragraph? A. Forbid. B. Hire. C. Remind. D. Attract. 【【解析解析】】选选D词义猜测题根据最后一段中的关键词词义猜测题根据最后一段中的关键词“attractive”和和“improve”可推知可推知, 画线词在此处的含义与画线词在此处的含义与D项项“吸引吸引”相近11. What is the primary purpose of the text? A. To show sympathy for family doctors. B. To inspire young people to be family doctors. C. To stress the urgent need of more family doctors. D. To tell the disadvantages of being family doctors. 【【解析解析】】选选C写作意图题根据第一段的点题写作意图题根据第一段的点题, 并结合全文的内容可推知并结合全文的内容可推知, 本本文主要介绍了加拿大家庭医生严重缺乏的问题。
文主要介绍了加拿大家庭医生严重缺乏的问题D(2020·衡水中学一模衡水中学一模) Scientists have developed a new type of smart bandage (绷带) that can signal the type of bacterial (细菌的菌的) infection it’s protecting, just like a traffic light, as well as release the right type of drugs ondemand. The traffic light system works just like this: Green means no bacteria or a low concentration of bacteria; yellow means drug-sensitive (DS) bacteria is responsive to standard antibiotics (抗生素抗生素) and causes antibiotic release, and red means drug-resistant (DR) bacteria that need extra help to be wiped out. In testing the bandage on mice, the research team was able to successfully treat both DS and DR infections using the new method. However, the common methods of sensing resistance are limited by time, the requirement for professional personnel, and expensive instruments. Moreover, the abuse of antibiotics causes the accelerated process of bacterial resistance. It’s easy to see how a simple bandage and light could overcome some of these limitations. Treatment doesn’t have to wait for a doctor to make a diagnosis, and the bandage can get the right sort of drugs applied at the earliest opportunity. What’s more, the person wearing the bandage getsreal-time feedback on what’s happening with the infection, if there’s an infection. The researchers say it offers numerous benefits over existing treatments that make use of light, including photodynamic therapy or PDT. We’ve been seeing quite a few upgrades to the traditional bandage in recent years, thanks to advances in science — like the nanofiber mesh that attracts bacteria and draws some of it out, speeding up the healing process. Then there’s the novel bandage for treating burns, which stops bacteria from multiplying and lowers the risk of infection. The more work that a bandage can do while it’s protecting a wound, the better. Efforts to improve bandages continue and now we’ve got a bandage that not only releases antibiotics, but also tells the patient exactly what’s going on too. 【【文章大意文章大意】】这是一篇是一篇说明文。
文章主要明文文章主要说明了科学家明了科学家们已已经开开发出一种新出一种新型的智能型的智能绷带, 它可以像交通灯一它可以像交通灯一样显示出它所保示出它所保护的的细菌感染菌感染类型型, 并根据并根据需要需要释放出正确的放出正确的药物物类型还说明了明了这种种绷带的的优势以及以及预测未来的未来的发展12. What is the smart bandage mainly designed to do? A. Avoid the use of antibiotics. B. Clear out harmful bacteria. C. Detect bacterial infections. D. Increase treatment options. 【【解析解析】】选选C细节理解题根据第一段中细节理解题根据第一段中Scientists have developed a new type of smart bandage that can signal the type of bacterial infection it’s protecting, just like a traffic light, as well as release the right type of drugs on demand. 科学家们已经开发出一种新型的智能绷带科学家们已经开发出一种新型的智能绷带, 它可以像交通灯一样显示它可以像交通灯一样显示出它所保护的细菌感染类型出它所保护的细菌感染类型, 并根据需要释放出正确的药物类型。
可知并根据需要释放出正确的药物类型可知, 智能智能绷带的主要功能是检测细菌感染绷带的主要功能是检测细菌感染13. What is the advantage of the smart bandage? A. It saves much time and cost. B. It removes the risk of infection. C. It prevents the bacterial resistance. D. It improves doctor-patient relationship. 【【解析解析】】选选A细节理解题根据第二段中细节理解题根据第二段中However, the common methods of sensing resistance are limited by time, the requirement for professional personnel, and expensive instruments. 然而然而, 常用的电阻检测方法受到时间、常用的电阻检测方法受到时间、专业人员要求和昂贵仪器的限制以及第三段第一句专业人员要求和昂贵仪器的限制。
以及第三段第一句It’s easy to see how a simple bandage and light could overcome some of these limitations. 很容易看出很容易看出一个简单的绷带和光可以克服这些限制可知一个简单的绷带和光可以克服这些限制可知, 智能绷带的优点是节省了很多智能绷带的优点是节省了很多时间和成本时间和成本14. What can be inferred from the last two paragraphs? A. Traditional bandages are out of use now. B. More smart bandages will be developed. C. Progress in science calls for more research. D. People are urged to study medical science. 【【解析解析】】选选B推理判断题根据最后一段中推理判断题根据最后一段中Efforts to improve bandages continue and now we’ve got a bandage that not only releases antibiotics, but also tells the patient exactly what’s going on too. 改进绷带的努力仍在继续改进绷带的努力仍在继续, 现现在我们有了一种绷带在我们有了一种绷带, 不仅能释放抗生素不仅能释放抗生素, 还能告诉病人到底发生了什么。
可还能告诉病人到底发生了什么可推知推知, 更多的智能绷带将被开发更多的智能绷带将被开发15. What does the text focus on? A. A successful test on mice. B. A colour-changing bandage. C. Sensing drug-resistant bacteria. D. Preventing abuse of antibiotics. 【【解析解析】】选选B主旨大意题根据第一段中主旨大意题根据第一段中Scientists have developed a new type of smart bandage that can signal the type of bacterial infection it’s protecting, just like a traffic light, as well as release the right type of drugs on demand. 科学家们已经开发出一种新型的智能绷带科学家们已经开发出一种新型的智能绷带, 它可以像交通灯一样显示它可以像交通灯一样显示出它所保护的细菌感染类型出它所保护的细菌感染类型, 并根据需要释放出正确的药物类型。
结合文章还并根据需要释放出正确的药物类型结合文章还说明了这种绷带的优势和未来的发展趋势可推知说明了这种绷带的优势和未来的发展趋势可推知, 文章的重点是变色绷带文章的重点是变色绷带Ⅱ. 七七选五五 With the news filled with frightening reports about a new coronavirus (冠状病毒冠状病毒), COVID-19, it’s easy tofeel anxious. However, you don’t need to worry, especially when you’re following professional guidelines for protecting yourself. 16 . Get your information from trustworthy sources. 17 , and some of them may contain inaccurate or outdated information. To make sure that you’re getting accurate and reasonable information, stick to sources like the Centers for Disease Control and Prevention and the World Health Organization. 18 . While it’s good to stay informed, constantly reading or watching news updates can quickly make you bothered. Instead, set a specific time to check for updates so you’re not thinking about the virus all day. Don’t visit news sites or turn on the news outside of the time, and avoid social media if you’re reading too many updates there. Focus on the fact that most people recover. Reports about the new coronavirus likely sound very scary, so it’s understandable that you’d be afraid. 19 . Besides, most people who get very sick will get better after receiving treatment and recover at last. Share helpful information with friends and family. You can help yourself and others feel calmer about the coronavirus outbreak by sharing any helpful information you find. 20 , post a link on social media or email it to any friends or family members who are worried about the virus. A. Limit how often you check for news updatesB. And there are things you can do to put your fears at easeC. Stop keeping yourself informed of the online news updatesD. Meanwhile, your anxiety about the outbreak disappearsE. You’re probably reading lots of reports about the coronavirusF. If you see a useful update on the new coronavirus from a reputable news sourceG. However, most cases are mild and most of the people can recover after some time【【文章大意文章大意】】本文是一篇本文是一篇说明文。
关于新型冠状病毒的明文关于新型冠状病毒的报道道铺天盖地天盖地, 被被这些些报道包道包围的我的我们难免感到焦免感到焦虑和恐惧那么我和恐惧那么我们该如何减少焦如何减少焦虑和恐惧和恐惧? 本文本文给出了一些建出了一些建议16. 【【解析解析】】选选B上句提到面对新冠病毒你不需要担心上句提到面对新冠病毒你不需要担心, 尤其是当你遵循专业尤其是当你遵循专业指导来保护自己的时候下文是专业指导的几条建议指导来保护自己的时候下文是专业指导的几条建议B项项“你可以做一些事你可以做一些事情来缓解你的恐惧情来缓解你的恐惧”既承接上文既承接上文, 又引出下文的具体措施又引出下文的具体措施, 故选故选B17. 【【解析解析】】选选E本段建议从可靠的来源获取信息本段建议从可靠的来源获取信息, 空处要谈到信息的来源空处要谈到信息的来源, E项项“你可能读过很多关于冠状病毒的报道你可能读过很多关于冠状病毒的报道”符合本段内容且下句的符合本段内容且下句的some of them中的中的them指的就是指的就是lots of reports, 故选故选E18. 【【解析解析】】选选A本段中的本段中的set a specific time to check for updates设置检查更设置检查更新的特定时间和新的特定时间和Don’t visit news sites or turn on the news outside of the time在在这个时间之外不要访问新闻网站或打开新闻都是具体建议这个时间之外不要访问新闻网站或打开新闻都是具体建议, 建议我们限制查看建议我们限制查看新闻更新的频率新闻更新的频率, A项表达了此内容项表达了此内容, 概括全段。
故选概括全段19. 【【解析解析】】选选G本段建议关注大多数人都会康复的事实本段建议关注大多数人都会康复的事实上文Reports about the new coronavirus likely sound very scary提到新冠病毒虽然听起来令提到新冠病毒虽然听起来令人害怕人害怕, 空处应该和下文空处应该和下文will get better after receiving treatment and recover at last意思一致意思一致, 和上文形成转折和上文形成转折G项项“不过不过, 大多数情况都很轻微大多数情况都很轻微, 大多数人大多数人都都能在一段时间后康复能在一段时间后康复”与上文转折与上文转折, 与下文并列故选与下文并列20. 【【解析解析】】选选F本段建议与朋友和家人分享有用的信息下文应该是具体本段建议与朋友和家人分享有用的信息下文应该是具体帮助家人和朋友的做法帮助家人和朋友的做法, F项项“如果你从信誉良好的新闻来源上看到关于新冠如果你从信誉良好的新闻来源上看到关于新冠病毒有用的最新消息病毒有用的最新消息”是帮助家人和朋友的条件是帮助家人和朋友的条件post a link on social media or email it to any friends or family是具体做法是具体做法, F项中的项中的useful update 与下文与下文的的a link指的是同一件事指的是同一件事, 故选故选F。
本本课结课结束束。












