
英语英语完形填空汇编练习题及答案及解析.docx
36页英语)英语英语完形填空汇编练习题及答案及解析一、中考英语完形填空汇编1. 阅读下而短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、 C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项What do you do in your free time? Surf the Internet? Watch TV? For 15-year-old Wang Yan, herfree time is not 1 at all. Wang Yan has a special family. Her mother cant 2 and has to stay in bed all day, and her father cant see. So the family roles are 3 . Instead of parentstaking care of their child, Wang Yan has to take care of her parents. From the age of 6, Wang Yanbegan to cook and wash clothes for the whole family.Now Wang Yan is a 9th grade student in a school. The school is far from her home,4she has to live at school. At school she studies very hard and every5she comes backhome and helps her parents. Being a care-giver, she cooks, washes clothes and gives her parentsmassages(被摩) , As the only laborer (劳力) in the family, she does a lot of 6 work-weeding (除草) , watering the field, growing vegetables. She 7 has a busy weekend.Though the girl lives a hard life, she never feels 8 . As for the future, Wang Yan hopes togo to college and then become a 9 , “ If I can go to college, I will take my parents with me,"she said. "And I want to be a doctor one day. Then I will be able to help the disabled (残疾人)like my10."1.A. busyB. relaxingC. different2.A. walkB. runC. jump3.A. lostB. continued C. changed4.A. soB. butC. or5.A. dayB. nightC. weekend6.A. farmB. factoryC. school7.A. neverB. seldomC. always8.A. happyB. sadC. comfortable9.A. writerB. doctorC. singer10. A. parents B. teachers C. classmates【答案】( 1)B;( 2)A;( 3) C;(4) A;( 5) C;( 6) A;( 7) C;( 8) B;( 9)B;( 10)A;【解析】 【分析】大意:短文主要介绍了 15 岁的 Wang Yan 和她的特殊的家庭。
1)句意:她的空闲时间一点也不放松 A 忙碌的, B 放松的, C 不同的根据 What doyou do in your free time? Surf the Internet? Watch TV? 你空闲的时候会做什么?上网?看电视?可知别人的空闲时间是很放松的,但 Wang Yan 的则相反故选 B 2)句意:她妈妈不能走路,必须得整天待在床上A 走路,B跑步,C跳根据下文has to stay in bed all day . 必须得整天待在床上,可知她妈妈不能走路故选A 3)句意:所以家庭的角色改变了 A 迷路, B 继续, C 改变根据上文可知,的父母是残疾人,可知 Wng Yan要负责照顾他们,因此角色改变了故选 CWang Yan( 4)句意:学校离她家太远,所以她不得不住在学校A 所以,B但是,C或者根据The school is far from her home . 学校离她家太远,可知住在学校是结果,应用连词so “所以”故选A 5)句意:每个周末,她回家帮助她的父母A 天, B晚上,C周末根据前文可知,Wang Yan家太远住在学校,因此应是周末的时候才可以回家。
故选C 6)句意:作为家里的唯一一个劳动力,她做了大量的农场活A 农场,B工厂,C学校根据下文weeding (除草) , watering the field, growing vegetables. 除草、浇地和种蔬菜,可知是农场活故选A 7)句意:她总是过着忙碌的周末 A 从不,B 很少,C 经常根据上文可知,Wang Yan要干大量的农活,因此周末总是忙碌的故选C 8)句意:尽管这个女孩过着一个艰苦的生活,她从不觉得悲伤 A 快乐的, B 悲伤的,C 舒服的根据转折连词 but “但是 ”,可知艰苦的生活不使她感到悲伤故选 B 9)句意: Wang Yan 希望上大学,然后成为一个医生 A 作家, B 医生, C 歌手根据下文 And I want to be a doctor one day.我想有一天成为一个医生,可知她将来想当医生故选 B 10)句意:然后我将可以帮助像我父母一样的残疾人A 父母, B老师,C同学根据the disabled (残疾人) ,可知是像我父母一样的故选A点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。
最后通读一遍检查验证2.阅读下面短文,从每题所给的 A、 B、C、 D 四个选项中,选出一个能填入文中相应空白处的最佳答案On the first day of school, the new teacher had a look at the name list of students. How pleasedshe was!Guess what she1? After each students name, there was a number2138, 140,154 and so on. "3these high IQ(智商) students." She thought to herself. "Theyvegiven me a wonderful4!"As a result, the5teacher worked harder with this class than with her other classes.She6some new teaching ways. She thought these7would cheer the studentsand hold their8. She was right. It9out well! The class did much better than anyof her others.Later, however, she found out the10the number after each name did not mean the IQ,but the number of his or her clothing box in the school.1.A. missedB. fearedC. showed D. found2.A. forB. likeC. inD. with3.A. Deal with B. Talk aboutC. Look at D. Listen to4.A. classB. numberC. schoolD. name5.A. coldB. nervousC. relaxed D. excited6.A. triedB. lostC. solvedD. left7.A. plansB. opinionsC. waysD. results8.A. customB. interestC. troubleD. mistake9.A. hungB. handedC. putD. worked10. A. truthB. aimC. meansD. idea【答案】 ( 1) D;( 2) B;( 3) C;( 4) A;( 5) D;( 6) A;( 7) C;( 8) B;( 9)D;( 10) A;【解析】 【分析】 短文大意:在学校的第一天,新老 看着名 。
老 高 极了!他看到每个学生的名字后有一个数字,他 是孩子 的智商, 他 了他一个非常棒的班 激 得老 在 个班比其他班更努力工作后来他反省 离 些数字是学生 的服装盒上的数字 1)考 辨析和 境理解句意:猜 她 。
